Kayıtlar

Ekim, 2010 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Fallout: New Vegas – %100 Türkçe Yama

Resim
Menü ve Görevler  % 100 Görev Açıklamaları  % 100 Notlar  % 100 Terminaller  % 100 Diyaloglar  % 100 Altyazılar  % 100 Bu yama  OyunÇeviri Ekibi  tarafından adına hazırlanmıştır. -Yama Update 7 (1.4.0.525) ile uyumlu hazırlanmıştır. -Ultimate Edition ile uyumludur. -Yamayı kurduktan sonra oyunu Launcher.exe’den başlatıp Veri Dosyaları’nı tıklayın, ardından FalloutNV-TR.esp’nin yanındaki kutucuğu işaretleyin. -Oyun içinden Altyazıları açmayı unutmayın. NOT: Yama bazı modlarla sorun çıkarabilir.  Yamanın Türkçeleştirdiği içerikler: -Fallout New Vegas -Caravan Pack -Classic Pack -Mercenary Pack -Tribal Pack ÖNSÖZ Bu RPG oyununu Türkçeye kazandırmanın hazzını yaşıyorum. Özellikle geniş evrene, ve derin hikâyeye sahip Fallout gibi bir oyunu çevirmek, şahsım adına gurur verici bir olay. Oyunculukta üst boyut olduğuna inandığım Rol Yapma oyunları her zaman ilgimi çekmişti. Çizgisel olmayan oynanış, farklı yollardan gidebilme, değişik stratejiler geliştirebilme, konuyu şekillendirebilme özelli

Kóy Pitasi

Resim
Bu pita benim memleketime ve koyume has bir borek cesidi belki icimizde bilenler vardir.Bu pita benim misafirlerim icin yaptigim demirbas boregimdir. Gercekten agir bir misafiri agirliyabilecek bir cesitte, aslinda fazla soze gerek yok siddetle denemenizi tavsiye ederim. Not: Verdigim olculer bir tepsilik malzemeler,dilerseniz  malzemeyi cogaltarak 2 veya 3 tepsi yapabilirsiniz.Ayrica biraz aci bir tadi olursa daha iyi olur, yani sizin icin sakincasi yoksa yiyebileceginiz bir kivamda acili olmali:) Koy Pitasi Hamur Malzemeleri: 1 su bardagi yogurt 1,5 su bardagi ilik sut kibrit kutusu kadar maya ve alabildigi kadar un,tuz   ic malzemeleri: 5 adet orta boy sogan yarim cay bardagi siviyag 250 gr kusbasi et bir dis sucuk 1 corba kasigi domates salcasi 1corba kasigi biber salcasi 4 adet domates yada 1 kutu dogranmis konserve domates 3 adet sivri biber 1 tutam maydonoz pulbiber,karabiber,kirmizibiber,nane ve tuz  uzeri icin: bir yumurta 1 corba kasigi siviyag Yapilisi: Oncelikle hamur

Bruschetta

Resim
DOMATES EKMEK :) Evet bildiğin domates-ekmek… Ama sevgili İtalyanlar akıl etmiş, mis gibi Akdeniz lezzetleri bir araya gelmiş, süslenmiş püslenmiş, olmuş sana; bruschetta… :) Orijinalini, vatanında yeme şansına sahip olmuş ve eminim her Türk’ün vereceği tepkiyi vermiştim; “bildiğin domates-ekmek ama ne güzel akıl etmişler, helal olsun” :) Bruschetta; her şeyi ile bizim damak tadımıza çok uygun. Hem kendi yediğimde hem de internette yer alan tariflerde domates çiğ olarak kullanılmış ve bu şekilde de çok lezzetli oluyor. Ama benim canım, nedense domatesleri biraz sotelemek istedi ve de çok hoş oldu :) Aşağıda kendi denediğim şekilde yazdım, domatesi çiğ olarak denemek isterseniz; Domatesin kabuklarını soyun ve çekirdeklerini çıkarın. Minik minik doğrayın. Biraz zeytinyağı, tuz, taze çekilmiş karabiber, taze ya da kuru fesleğen, ezilmiş bir diş sarımsak ile karıştırın. Sulanmasına izin vermeden -yani çok bekletmeden- kızarmış, sıcakken sarımsak ve zeytinyağı sürülmüş ekmeklerin üzerine ek

Akşam Yemeği Davet Sofrası

Resim
CİCİ DUMANLI AİLESİ İÇİN… Ramazan ayından beri, doğru dürüst akşam yemeği sofrası kurmadığımı fark ettim :) Akrabaları ağırladığımız bir; çay daveti , bir de blog dostlarımı ağırladığım sofra ve her ikisi de, açık büfe… Bunda, teras sezonunu bu kadar erken kapatmış olmayı, bünyemin kabul etmemesinin de etkisi büyük. Kış sofrası yani iç mekan sofrası kurmaya elim gitmiyor bir türlü :) Zaman zaman arkadaşları çağırmışız yemeğe ama ya birlikte mutfağa girip, pratik bir şeyler hazırlamışız ya da “amanın, dizi başladı” deyip, salonda ellerine tutuşturmuşum tabakları :) Hafta sonu, bu anlamda pasım gitmiş oldu. Hem içeriye alıştım tekrar hem de sofra kurmaya… Soframız; her zamanki Müge sofrası, mümkün olduğunca az çeşit ve mümkün olduğunca az risk :) Aslında ilk kez gelen misafire, bir tarifi ilk kez deneyip, yaptığım da çok olmuştur ama bu sefer onu çok göze alamadım, sadece safranlı pilav ve bruschetta var ilk kez yaptığım... Her ne kadar, “yeni lezzetlere açığız” demiş olsalar bile, genel

Yayla Corbasi (Yoghurt Soup)

Resim
Her seferinde diyorum ya geri donmek guzel diye, Yine uzun bir ara verdim degilmi? Neyseki bu arayi biraz da olsa telafi edecegim insallah bende burayi ve sizleri cok ozledim gercekten son postumu  yazali 25 gun olmus:) Beni merak eden oldumu acaba?Istemedende olsa burasiyla uzak kalmak cok zor inanin burasi benim hayatimin bir parcasi olmus bunu uzak kaldigim gunlerde daha iyi anliyorum. Bu sene kis erken geldi buralara sanki, amanin bu ne soguk bir bilseniz Sibirya gibi mubarek! Sabahlari ve aksamlari nefesinizi kesicek bir soguk ve hava akimi karsiliyor sizi buna ragmen cok sukur oglene dogru azda olsa yasam kaynagimiz gunesimiz bizi yine gulumsetebiliyor sicagiyla bedenimiz ve damarlarimizdaki kan ilik ilik oluyor. Bu soguk gunlerdeyse kaloriferin yani sira:)beni isitan diger seyse corbalar ve kis icin tavsiye edebilecegim bircok corba var,ama iclerinden bir tanesi varki corbalarin sahimi desek? Evet,evet demeliyiz bence o corba Yayla Corbasi oluyor. Tadi ve o icinizi isitan sicagi

Patatesli Ekmek

Resim
EV YAPIMI HAMBURGER ve SANDVİÇLER İÇİN… Patatesli tarifler ile ilgili araştırma yaparken, Siret yenge’de Patates Çorbası ve Patates Ograten yemiş ve hemen tariflerini alarak, deneyip sizlerle paylaşmıştım hatırlarsanız. Hatta bana çok eski bir kitap verdiğini ve içinde harika tariflerin olduğunu da söylemiştim. Aynı gün sohbetimiz sırasında; “Nesrin de ekmeklerin içine hep patates ekler, çok güzel oluyormuş” dedi. Yani, ekmeğin tarifi; Siret yengenin kardeşi Nesrin şekerimden :) Bir zamanlar pastanede çalışan bir yakınından almış tarifi, yıllardır da yaparmış. Bende çok önceleri ekmeğin içine haşlanmış patates eklendiğini, patatesin ekmeğe hem yumuşaklık verdiğini hem de bayatlamasını geciktirdiğini okumuştum bir yerlerde. Bolu’daki Mutfak Sanatları Merkezinde ise patatesli köy ekmeği yemiştim, tadı gerçekten enfesti. Şimdi güvenilir bir tarif bulmaya çalışıyorum köy ekmeği de yapmak için, bakalım, kısmet :) Nesrin’in tarifi köy ekmeğine oranla daha hafif ve beyaz bir ekmek. Zaten kend

Bendeki Buluşma :) Ekim 2010

Resim
ALTIN KIZLARIN GELENEKSEL ALTIN GÜNÜ :) Grubumuzun hikayesini; Çeşnili Zeytinyağ tarifini verirken; neredeyse özetlemişim aslında… “Can paşa’nın “ Hoş Gelesin Can Partisi ” ile başlayan, ilk başlarda -grupta ardı arkası kesilmeyen hamilelikler nedeni ile- hoş gelesin bebek , hoş geldin bebek partileri ile :) devam eden buluşmalarımız artık bir sistematiğe oturdu… Sadece bebekler için değil, düzenli bahaneler yaratıp, buluşuyoruz artık. Bir önceki buluşmamız; Münevver ablamızda, şahane bir iftar sofrası eşliğinde oldu... Daha önceki buluşmamız;“ Yaso’cuğumun atölyesi hayırlı olsun ” temalı idi :) Daha daha önceki; “Fadime’nin yeni evi hayırlı olsun” Daha daha daha önceki “ Hoş geldin Bibi ” :) Liste böyle uzar gider… Ekim ayında sıra bende mesela, şimdiden heyecanı sardı :)” Demişim… Aynen öyle hem de ne heyecan, bir gece öncesi, sanki ertesi gün yeni bir okula ya da yeni bir işe başlayacakmışım gibi kalbimi pır pır çarptıran, uyutmayan bir heyecan. Dile kolay; gruptaki her kişiye iki y

Kremalı Mantarlı Bonfile

Resim
İKİNCİ BAŞ YAPIT :) Sebzeli Bonfile Kulesi’ni yayınlarken; “baş yapıt” kelimesini kullanmıştım ve hala da arkasındayım. O nedenle, bu yemeğe; ikinci baş yapıt diyorum :) Bu yemek; son zamanlardaki en gözde yemeğim, ölçüleri göz kararı ve yaparken uydurma aşamasına bile geçtim o derece çok yaptım yani :) Sebzeli Bonfile Kulesi ’ne göre yapımı çok daha kolay, biraz da bu yüzden gözdem diyebilirim. Hafta içi işten gelince, eşim ve kendim için yapıveriyorum hemen, yanına birde yeşil salata, oldu bitti. Çok özendiğim ağır misafirlerim içinde yapıyorum ve yapımı çok zor olmadığı halde; iş sunum aşamasına geldiğinde sofranın gözdesi oluyor bir anda :) Kremalı mantarlı sos; dört kişi için bol bol yetiyor, fotoğrafta görüldüğü gibi bol soslu bir yemek oluyor. Ama ben sosu aynı ölçüler ile pişirip, sekiz kişi de ağırladım. O zaman sosu; servis yaparken her bir parça etin üzerine, birer kaşık kadar koyup, paylaştırabilirsiniz. Mantarı haşlayacak zamanınız yok ise; konserve mantarda kullanabilirsi

Sezar Soslu Patates Salatası

Resim
KİŞİYE ÖZEL SALATA :) Öncelikle küçük bir ekleme notu; “Işık’s Baby Shower Day” in hazırlıklarını anlattığım yazıda; “çalışmalarımın tümünü size toplu halde gösteremediğim için çok üzgünüm demiştim” ya… Artık değilim :) Burçin Bey ve Işık Hanım şahane fotoğraflar gönderdiler bana, hemen ekledim, bakmak isterseniz; “Baby Shower Partisi” yazısına buyurun efendim :) Gelelim patates salatasına… Tamamen doğaçlama bir tarif, tarif demek bile ne kadar doğru bilemiyorum, uyduruk bir şey :) Eşime patates salatası yaparken kendime mutlaka ayrı yaparım, onunki sadece patates, yağ, limon ve maydanozdan oluşurken benimki “her şeyli” olur :) Mutlaka soğan, var ise kırmızı lahana, bilimum yeşillikler, bazen mayonez… İşte ne bulursam. :) Sezar sosunu, uzun zamandır ve sadece Sezar Salata yaparken değil, köfte, et ya da tavuk kızartmasının yanında da kullanıyorum. Bir akşam acaba nasıl olur ki diye merak edip, patates salatamın üzerine de ekledim ve şahane oldu! Sonra bu uydurma tarifi her gün biraz d

Patates Ograten

Resim
HAMURSUZ PİZZA GİBİ... Bu tarifi öğrendiğim günden beri kaç kez yaptığımı artık unuttum. Üstelik söz ettiğim zaman aylar yıllar değil, sadece birkaç hafta :) Gecenin kaçı olursa olsun, karnım aç tok fark etmez, fırından çıktığı anda neredeyse yarısını indiriyorum mideye :) Ertesi gün ofiste de kalanını… Bitmesin diye yavaş yavaş yiyorum o derece :) Tarif; yine Siret yengeciğimden… Patates Çorbası ’nın olduğu sofrada bu güzellikte vardı. Hatta o gün yemekte neler olduğunu öğrenince; “yenge sen benim patates dosyası hazırladığımı mı duydun Allah aşkına” diye şaşkınlığımı dile getirmiştim :) Çorba ve ograten’i afiyetle yiyip, tarifini peçetelere yazdığımı görünce, meşhur antika yemek kitabını verdi bana, içinde hem değişik, hem de klasikleşmiş patatesli yemek tarifleri olan. Şimdi onlara çalışkan bir Müge lazım, oturmasın, pişirsin sizler ile de paylaşsın, hadi bakalım hayırlısı :) Yapımı çok kolay ama yemekleriniz için şahane bir eşlikçi olabilir bu tarif… Sadece yemeklerde değil, çay so

Havuçlu Patates Çorbası

Resim
ÇORBA MEVSİMİ GELDİ ÇATTI :) Tahmin edeceğiniz üzere patates ile ilgili bilgileri verdikten sonra, patatesli tariflere geçiyorum :) Patatesli her şeye bayılan bir aile olduğumuz için; blogumda pek çok patatesli tarif zaten mevcut ve bundan sonrada olacak ama konunun anlamına uygun olması açısından arka arkaya eklemek gerek birkaç tarif :) Bu arada; Patates Dosyası ile ilgili, görüşlerine çok değer verdiğim, sevgili Dyt.Özge Kelebek ’ten çok açıklayıcı bir e-posta aldım. Belirttiği düzeltmeleri hemen yaptım ve kendisine ilgisi için bir kez de buradan çok teşekkür etmek isterim. Patates çorbası ile ilgili sağlam bir tarif aradığım günlerde :) Ramazan ayında Siret yenge’de buldum aradığımı… Daha önceki birkaç deneme beni çok tatmin etmedi, sanki sulandırılmış patates püresi yiyor gibi hissettim. Tamam, patates çorbasında patates tadı almak kadar doğal bir şey olamaz ama patates püresi yiyor gibi hissetmek hoşuma gitmedi açıkçası. Siret yenge’nin tarifinde patates tadı çok baskın değil, ha

Patates

Resim
EVİMİZİN YEGANE BESLENME KAYNAĞI :) Gerçekten öyle… Eşimin patates tutkusu dillere destandır. Hele de patates kızartması. Bizi tanıyan herkes bilir bunu. Kimin evine yemeğe ya da kahvaltıya gitsek, onlarca çeşit bile yapılmış olsa masada mutlaka patates kızartması da olur :) Neredeyse her akşam patates kızarır evimizde, bazen değişiklik olması açısından patates salatası yaparım, bazen de patatesli börek. Bu anlattığıma kesin inanmayacaksınız ama patatesli börek yaptığım bir akşam, hem böreği hem de iç harcını yemiş arkasından “birde kızartması olsa şahane olurdu” demişti! :) Hünerlopedi’nin yeni konusu patates dediğimde, Yaso ; “çok şaşırdım ben ilk konu patates olur sanıyordum” demişti :) Ama ben kendime torpil yaptım, ilk konuları kendi sevdiklerime ayırdım :) Diğer konularda olduğu gibi, patates içinde, deyim yerinde ise geniş çaplı bir araştırma yaptım. Yani bu Hünerlopedi projesi ile; kaynak arayanlara çok büyük iyilik yaptım diye düşünmekteyim. Herhangi bir konuda araştırma yaptı