Pazar günü hepimizin bildiği gibi anneler günü. Ama bu haftasonu Ankara'ya gideceğim ve arkadaşlarımla da uzunca bir süre görüşemeyeceğim için onlara küçük bir kutlama hazırlamak istedim. İlk defa kendim(iz) için bir pasta yaptım. Bugün bu pastayı birbirimizin anneler gününü kutlayarak keseceğiz. Bugüne kadar yaptığım pastaların içinde en çok keyif aldığım da bu oldu. O da şeker hamuru stresi yaşamadığım için sanırım. :))))
Pastanın süslemesini yaparken
Anne Willan'ın pasta kitabından yardım aldım. Kremalı pasta yapmak gerçekten çok zevkli, insan bir pasta ustasıymış havasına giriyor. Arada yapmak lazım.
Pandispanya tarifim artık sabit. Yine de gerilere bakmaya üşenen olabilir diye kopyalıyorum. Bu tarif 20 cmlik kelepçeli kalıp için:
3 yumurta (oda sıcaklığında, beyazları ve sarıları ayrılmış)
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket şekerli vanilin
175 dereceye ısıtılmış fırın
Yumurta beyazlarını köpük köpük olana dek çırpalım. İçine toz şeker ve vanilin katıp şeker eriyip bembeyaz olana dek tekrar çırpalım. İçine yumurta sarılarını ekleyelim, karışana kadar çırpalım. Son olarak un ve kabartma tozunu eleyerek ekleyelim ve çırpma teli ya da mikserin en düşük ayarıyla un hemen karışacak kadar çırpalım, kabarmış yumurtaların sönmemesine gayret edelim. Alüminyum folyo ile kapladığımız kalıbımıza dökelim. Isınmış fırınımızda ilk 20 dakika kapağını hiç açmadan pişirelim. Mümkünse 1 gün önceden hazırlayalım ve streçe sarıp saklayalım.
Krema ve iç malzemesi:1 paket Dr.Oetker vanilyalı crem ole-2,5 su bardağı süt ile hazırlanacak
2 paket krem şanti-1,5 su bardağı süt ile hazırlanacak
250. gr. frambuaz
Yarım su bardağı damla çikolata
Pandispanyayı ıslatmak için 1 çay bardağı süt
Süslemek için:100 gr. bitter çikolata ya da kuvertür
Şeker boncukları
Tarifine göre ayrı ayrı kaplarda, belirtilen miktardaki süt ile kremalarımızı çırpalım. Kremalar kıvamını alınca crem ole'nin içine krem şantinin yarısını koyup ikisi karışıncaya kadar çırpalım. Kalan krem şantiyi buzdolabına kaldıralım.
Çikolatayı rendeleyelim. Pastamızı koyacağımız tabağın üzerine üç ayrı yağlı kağıt keselim ve şekildeki gibi yerleştirelim. Bu kağıtlar sayesinde krema, çikolata vs. döküntülerinden tabağımızı koruyacağız. (Bu fikri dün
Martha Stewart'ın programından edindim)
Pandispanyamızı isteğimize göre 3 veya 4 kata ayıralım. Kağıtların üzerine pandispanyamızın ilk katını yerleştirelim. Temiz bir yumurta fırçası yardımı ile kekimizi süt ile ıslatalım. Bir kat krema yayıp üzerine frambuaz ve damla çikolata serpelim. Tekrar bir miktar krema ile meyvelerin üzerini kaplayalım.
İkinci ve diğer katlara da aynı işlemi uygulayalım ve pastamızın her tarafını kalan krema ile kaplayalım.Dolaptaki krem şantinin yarısı kadarını pastamızın üzerine yayalım, spatula ya da uzun düz bir bıçak ile güzelce düzleyelim.
Bıçağımızın sırtını kullanarak pastamızın üzerinde baklava deseni oluşturalım.
Yanlarını kaplamak için küçük bir parça yağlı kağıda her seferinde 1 çorba kaşığı kadar rendelenmiş çikolata koyalım, dikkatlice ve üzerine sıçratmamaya çalışarak kenarlara yapıştıralım. Dökülenleri bıçak yardımı ile tekrar toplayıp açık kalan yerlere yapıştıralım.
Tüm yanlar kaplandıktan sonra kalan krem şantiyi sıkma torbası ya da tüpe koyup yıldız uç takalım. Varsa şeker boncuklarımızı baklava desenlerinin kesiştiği noktalara yerleştirelim. Pastamızın üzerine aralıklarla şekiller sıkalım.
Bunu için önce bir daire yapalım ve sıkmayı kesmeden üzerine doğru daha küçük bir daire yapıp bitirelim. Her bir şeklin üzerine birer adet frambuaz koyarak süslememizi tamamlayalım. Bu pastayı vişne ya da çilek ile yapabilirsiniz.
Afiyet Olsun!
Yorumlar
Yorum Gönder