ÇİLEĞİN EN TATLI HALİ...Çilekli tariflerden sıkılmadınız umarım :)
Aslında aklımda bir kaç tarif daha var; "baklava yufkası ile çilekli strudel" ve "çilekli crumble" yapmak da istiyorum.
Ama bunları yapabilmem için misafir gelmesini ya da bizim gitmemizi beklemem gerekecek, tek başımıza bitirememe sorunumuz, daha doğrusu kilo sorunumuz olduğu için :)
Ve araya başka tarifler ve sofralar da girsin istiyorum artık, yani çilekli tariflere bir süre ara ama dosya henüz kapanmadı haberiniz olsun :)
Çilek reçeli için annemle birlikte girdik mutfağa diğer tüm temel tariflerde olduğu gibi.
Yine bildik sahneler ve diyaloglar yaşandı :)
- Ne kadar kaynayacak bu şekilde anne?
- Ne bileyim işte, koyulaşana kadar bekleyeceğiz.
- E dakikası yok mu bu işin?
- Yoo, hayır...
Dur dur limonu eklemeden önceki kıvamına bakacağım?, niye öyle karıştırdın?, köpüğünü böylemi alıyoruz? kıvamını nasıl anlayacağız? vs. şeklinde ki sorularla tepesinde dikildim, reçel pişene kadar :) O reçeli pişirdi ben onun ensesinde boza :)
Annem böyle yaptığım zaman çok sıkılıyor aslında; “elim ayağım birbirine karışıyor, her zaman yaptığım şey olmasına rağmen heyecanlanıyorum, bu kadar detaylı anlatmak zorunda mısın?, ben ne tv’de ne de kitaplarda böyle detaylı tarif görmedim” şeklinde söylenip duruyor :) bende mümkün olduğunca onu bunaltmadan sormaya çalışıyorum sorularımı :)
Reçel yapımı çok basit, malzemeleri ise çok az.
Birkaç basit püf noktası var hepsi bu.
Benim gözlemim ise; en zorunun “ilk kez” reçel yapmak olduğu…
İkinci ve daha sonrakilerde başarmama riskiniz neredeyse sıfır, o yüzden ilk yaptığınızda kıvam olarak istediğiniz gibi olmaz ise sakın moralinizi bozmayın, bir dahaki sefere birkaç dakika daha fazla ya da daha az kaynatırsınız olur biter.
Malzemeler- 500 Gr. Çilek
- 500 Gr. Toz Şeker
- 1 Adet Limon'un Suyu
Yapılışı
- Çilekleri yıkayıp, saplarını temizleyin.
- Çilekler çok iri ise dörde, orta boy ise ikiye bölün.
- Çileklerin üzerine toz şekeri ekleyin ve tencerenin kapağını kapatarak bir gece bekletin.
- Ertesi gün, erimiş şeker ve çilekleri -su eklemeden- ocağa koyun ve orta ateşte arada sırada karıştırarak pişirmeye başlayın.
- Kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve mümkün olduğunca karıştırmadan pişirmeye devam edin. Bu sırada reçelin üzerinde köpükler oluşmaya başlayacak, bu köpükleri sürekli alın.
- Ateşi kıstıktan 10-15 dk. sonra reçel hafif koyulaşmaya başlayacak, bu kıvamı; karıştırırken kaşıktan akmasına göre anlayabilirsiniz, kaşıktan su gibi akıyorsa daha kaynamaya ihtiyacı var demektir.
- Reçelin kıvamı koyulaşmaya başlayınca (bu da ateşi kıstıktan yaklaşık 20 dk. sonra olacak) limon suyunu ekleyin ve 3-4 dk. daha kaynatın.
- Reçelden bir tatlı kaşığı kadar alın ve soğuk bir çay tabağına koyun, parmağınızla ortasından çizik yapın, reçel yavaş yavaş birleşiyorsa olmuş demektir. -Reçeli koymadan önce tabağı boş olarak bir süre buzdolabında bekletip, iyice soğumasını sağlayın-
NOTLAR;
- Reçelin malzemelerini aynı oranda arttırabilirsiniz ancak limon suyunu aynı oranda arttırmayın. Örneğin; 2 kilo çilek ve şekerden yapacaksanız, 2 adet limon suyu eklemeniz yeterli.
- Limon suyu yerine limon tuzu da kullanabilirsiniz. O zaman yarım kilo çilek için; 1 çay kaşığı, 2 kilo çilek için 2 çay kaşığı limon tuzu kullanmanız yeterli. Limon tuzu da limon suyu gibi inmesine yakın ekleniyor.
- Limon tuzu ile yaparsanız limon sulu reçele göre daha fazla dayanıyor.
- Ayrıca, reçel ne kadar koyu kıvamlı olursa o kadar uzun süre dayanıyor.
- Reçeli ne kadar uzun süre kaynatırsanız o kadar koyu kıvamlı oluyor, biz koyu kıvamlı sevdiğimiz için; -ateşi kıstıktan sonra- toplam 25 dk. kaynattık.
- Reçel biraz ılındıktan sonra kavanoza alın ve iyice soğumadan sakın ağzını kapatmayın, küflenme yapabilir.
- Reçeli kavanoza aldığınızda üzerinde köpük varsa mutlaka alın, reçelin şekerlenmesine neden olur.
- Çilek olarak koyu renkli, tatlı ve kokulu olanları tercih edin.
Yorumlar
Yorum Gönder