ÇİLEĞE DEVAM :)Çilek ile ilgili bilgileri yayınladıktan sonraki planım; arka arkaya çilekli tarifler yayınlamaktı aslında.
Ama her zamanki gibi evdeki hesap çarşıya uymadı :) Ya benim tembelliğim tuttu ya da “şimdi yapsam koca şeyi tek başıma nasıl bitireceğim?” korkusu. O yüzden misafir gelsin ya da ben bir yerlere götüreyim diye bekledim.
Bu arada araya iki gün, iki gece süren doğum günü kutlamaları girdi :)
Pazartesi doğum günümdü, ayıptır söylemesi :)
Beni tanıyanlar bilir; doğum günlerimde hep çok heyecanlanırım, sabah kalkar kalkmaz süslenirim, gözüm hep telefonda olur, bütün gün bir heyecan bir heyecan sormayın gitsin :)
Bu yıl ilk defa kendime dedim ki; “Müge artık otuz beş oldun, bir sakin ol bakalım, ne oluyor, çocuk musun sen? Ne bu heyecan, bugün senin için normal bir gün, beklenti içine girme ve bugünü sıradan bir gün olarak tamamla”
Üstelik bir gün önce anneler günü olduğu için, eşimin ailesi ve benim ailem, anneannem hep beraberdik ve bol bol sarılıp, karşılıklı hediyeleşmiştik :)
İşte kendime verdiğim bu sert direktif ve “dün kutladık nasılsa” duygusu ile geldim işe, tam bilgisayarımı açıyordum, kapı çaldı, Kıbrıs’ta okuyan canım kardeşim Gizem’in –öz kardeşim olsa daha farklı sevemezdim- kocaman kolisini getirdi kargo görevlisi :)
Tam çığlık çığlığa hediyelerimi açıp, teşekkür telefonu açmaya hazırlanırken, kapı çaldı ve kocaman gülümsemesi ile
Yaso’m geldi! Sonra Ayşenur, sonra Selahattin Abi…
Bu arada sürekli telefonum çaldı ve sevdiklerim aradı hep, konuşurken bir ara mutluluktan ağzımı toparlayamadığımı fark ettim :)
Sonuç olarak yaş itibariyle beklentilerimi en alt seviyede tuttuğum ama bugüne kadar ki en neşeli, en cıvıl cıvıl doğum günümü yaşadığım, bir gün oldu diyebilirim bu yıl için.
Ne mutlu bana, sevilmek ne kadar güzel, ne kadar paha biçilemez değerde…
Tatlımıza dönecek olursak; bugüne kadar yaptığım kremalardan farklı olarak, yumurtasız denedim ilk defa, çok da hoşuma gitti, rengi daha bir beyaz oldu :)
Yumurta ile arası iyi olmayanlar için, farklı bir seçenek olabilir.
Hindistan cevizi ise hoş bir aroma verdi ama illa olacak diye bir şey yok, evde yoksa eklemeyebilirsiniz.
Diğer tüm açıklamaları, servis önerileri kısmına yazdım. Yazıya başlarken doğum günüm ile ilgili bu kadar uzun yazacağımı hesap etmemiştim çünkü :)
Malzemeler (6 Kişilik)
Muhallebi için; - 3 Su Bardağı (600 ml.) Süt
- 2 Çay Bardağı (150 gr.) Şeker
- 1 Çay Bardağı (45 gr.) Un
- 2 Tatlı Kaşığı (tepeleme) Mısır Nişastası
- 1 Çay Bardağı Hindistan Cevizi
- 1 Adet Limon Kabuğu Rendesi
Çilek Sosu için;
- 600-700 Gr. Çilek (Püre halinde 2 su bardağı olacak)
- 3 Yemek Kaşığı (tepeleme) Şeker
- 1 Yemek Kaşığı (tepeleme) Mısır Nişastası
- 1/2 Su Bardağı (100 ml.) Su
Yapılışı
- Muhallebi malzemelerini bir tencereye koyun ve orta ateşte, çırpma teli ile sürekli karıştırarak pişirin.
- Karışım kaynamaya başlayınca, ocağı kapatın.
- Ara ara karıştırarak ılınmasını bekleyin.
- Ilınınca, üzerinde bir parmak kadar, boşluk kalacak şekilde kaselere paylaştırın.
- Çilekleri yıkayıp, irice doğrayın ve rondoda çekerek püre haline getirin.
- Küçük bir tencereye, çilek püresini, suyu, şekeri ve nişastayı koyun.
- Orta ateşte karışım kaynayıncaya kadar ara ara karıştırarak pişirin.
- Sos kaynamaya başlayınca, ateşi kısın ve 10 dk. pişirip, ocağı kapatın.
- Arada karıştırarak ılınmasını sağlayın.
- Ilınan sosu muhallebilerin üzerine ekleyin.
- Soğuyunca üzerlerini strechfilm ile kapatarak buzdolabına kaldırın ve servis etmeden önce en az bir gece bekletin.
NOTLAR ve SERVİS ÖNERİLERİ;
- Muhallebiniz puding kıvamında olsun, kaşıkla yensin isterseniz, yukarıdaki tarif ile yapabilirsiniz.
- Bir Borcam’a ya da kalıba döküp dilim dilim servis etmek istiyorsanız, krema piştikten sonra, mikserle 6-7 dk. –krema soğuyana kadar- çırpın.
Hafifçe ıslattığınız küçük bir kalıba ya da kare Borcam’a dökün. Üzerini örterek bir gece buzdolabında bekletin. Bu şekilde hazırlarsanız YALANCI TAVUK GÖĞSÜ yapmış oluyorsunuz. İsterseniz çırpma aşamasında bir yemek kaşığı yumuşak margarinde ekleyebilirsiniz ama şart değil, ben eklemiyorum. - Aynı şekilde çilek sosunuzda muhallebinin üzerinde dilim dilim kesilsin, sert olsun isterseniz, yukarıdaki tarifte 1 yemek kaşığı (tepeleme) olan nişastayı; 2 yemek kaşığı (silme) yapabilirsiniz.
- Akışkan bir çilek sosu isterseniz; 1 su bardağı (200 ml.) su ve 1 yemek kaşığı nişasta kullanın.
- Muhallebi olarak, vanilyalı pastacı kreması, sade krem şantili pastacı kreması ve beyaz çikolatalı pastacı kreması da kullanabilirsiniz, hepsi şahane olur. Yalancı tavuk göğsü için, mikser ile çırpma işlemi bu kremalar için de geçerli.
- Çilek sosunu yukarıdaki ölçüler ile hazırlarsanız, oldukça fazla çıkıyor. Muhallebiyi iki ölçü pişirerek, 10-12 adet tatlı hazırlayabilirsiniz ya da yarım ölçü sos pişirebilirsiniz.
- Tatlıyı kalıba döküp, dilimleyerek servis edecekseniz, çilek sosun ölçülerini değiştirmenize gerek yok, tam gelir.
- Artan çilek sosunu, "Sütlü İrmik Tatlısı" hazırlayıp, üzerinde servis edebilirsiniz.
PÜF NOKTA;
- Çilekleri rondo da çekerken, kısa aralıklar ile çalıştırın. Uzun süre elinizi basılı tutup tek seferde, püre haline getirirseniz, aletin bıçağı ısınır; sosunuz acılaşır ve rengi koyu olur. (Bu püre yapacağınız hemen her şey için geçerli, örneğin; ıspanak gibi.)
Yorumlar
Yorum Gönder