Bu kitabı yanlış zamanda okuduğumu düşünüyorum. Kadına şiddetin, cinayetlerin tavan yaptığı, rezil suçluların bile kılıf uydurularak serbest bırakıldığı bir dönemde böyle bir kitabı okumak yanlıştı bence. Hepsinin üstüne tüy dikti. Kitabın arka kapağında 'Beklenen bir roman' yazıyor, sahiden öyle.
Uçurtma Avcısı'nda çocukların gözünden Afganistan'ı okumuştuk, çok zordu, acıydı fakat Bin Muhteşem Güneş daha fena... Afganistan'da hatta dünyanın birçok yerinde kadın olmak daha zor, bunu anlamak için bu kitabı okumak şart değildi tabi. Kendi ülkemizde bile durum bu.
Khaled Hossein, ilk kitabında olduğu gibi aynı akıcı anlatımıyla insanı kitaba bağlıyor. 1950-1960'lı yıllardan Meryem'in hikayesiyle başlayan kitap, kitabın diğer kahramanı Leyla ile devam edip 2003 yılına kadar Afganistan'ın siyasi süreci altında yaşanan ve şaşırtıcı bir şekilde yolları kesişen bu iki kadının hayatını anlatıyor. Harami kelimesinin anlamını beş yaşında öğrenen ve burka giydiğinde bu sözcüğün hissetirdiklerinin yüzünden okunmayacağı için burkayı severek giyen, yıllar boyu her şeye göğüs gerip beni ağlatan Meryem co. Detaylar çok acıtıyor insanı. Meryem'in hayatı boyunca attığı o iki imza beni mahvetti.
“Pusulanın hep kuzeyi gösteren ibresi gibi, bir erkeğin suçlayan parmağı da daima, bir kadını gösterir her zaman. Bunu hiç unutma Meryem..."
Meryem'i, Nana'yı, Leyla'yı okurken içim burkuldu. Çoğu sayfada elimi kitaba daldırıp o karakteri kendi dünyama çekmek istedim. Olayların akışını değiştirmeyi ve sevmediğim nefret ettiğim o karakterlere dur demeyi çok istedim. Okurken sürekli şükrettiğimi biliyorum. Hayatım fazlasıyla güzel çok şükür. Kitabı ağlamadan bitirecektim neredeyse ama bir noktadan sonra beklemediğim bir gelişmeyle kendimi tutamadım :/
Bu kitabı okuyun, tavsiye edin. Kitap boyunca aklıma hep iki kitap geldi: Betty Mahmudi - Kızım Olmadan Asla ve Zana Muhsen - Annemi Bir Kez Daha Görsem. Daha ortaokul yıllarında okumuştum bu iki kitabı, çok etkileyici ve sürükleyiciydiler. Bin Muhteşem Güneş ile birebir benzemese de ortak yanları var. En kötüsü de kitapların yaşanmış olması :/ Zana Muhsen'in ikinci kitabı "Nadia'ya Sözüm Var"ı hala okuyamadım malesef, satışı yok :/ Khaled Hossein'in kitaplarını beğendiyseniz eğer bu üç kitabı da okuyun derim. Yine şaşırtıcı ama umutla biten kitaplardan. Severek okumuştum.
Yorumlar
Yorum Gönder