Yıldızları süpürürsün,farkında olmadan,
Güneş kucağındadır, bilemezsin.
Bir çocuk gözlerine bakar,arkan dönüktür,
Ciğerinde kuruludur orkestra,duyamazsın.
Koca bir sevdadır yaşamakta olduğun,anlamazsın.
Uçar gider , koşsan da tutamazsın...
William Shakespare
Herkese hayirli haftalar,
William Shakespare ne guzel soylemis degilmi?Ucar gider,kossanda tutamazsin!
Zaman cok cabuk geciyor yetismenin imkani yok,keske herseye yetecek bolca vaktimiz olsa ama bazen bu gercekten imkansiz oluyor.bazen diyorumki bir gun 24 saat keske 26 saat olsa:)
Bahar geldi derken,Nisan usutuyor su siralar bizi...
Cok sukur gunesimiz hergun yuzunu gostersede keskin bir soguk var buralarada,hayirlisi Allah'tan o ne eylerse guzel eyler...
Buralarda Turk lahanasi bulmak aslinda ne zordur ne de kolaydir,sansiniza kalmis bir durum 2 hafta once Turk marketine gidince gordugum lahanayi kaptigim gibi sepete attim.Turkiye'deki gibi buyuk degiller ama normal lahanadanda biraz buyukler.Kulaklari cinlasin babaannecigim sonbahar geldimi buyuk,buyuk lahanalari alir oyle 1-2 tane degil en az 10 tane :)(o zamanlar ancak yeterdi bize...)
O lahanalari once gunese koyar, arkali onlu gevseyip,sarkmasini saglardi...Sonra onlari bir guzel ayirir yikayip, haslar,kimisini dondurucuya sarmak icin paketleyip atar kimisinide aninda sarip yer yada yine sarilmis halde paketleyip dondurucuya atardi...
Bayramlarimizda,ozel gunlerimizde lahana ve yaprak sarmamiz hic eksik olmazdi babaannemin sayesinde :)
Babaannem lahanayi muska seklinde sarar ve bizede oyle sarmamizi ogretti,zira babaannem kesinlikle normal sekilde sarilan lahanayi yemez!
Babaannem icin lahana sarmasi az lahana cok bulgurdan olmali, lahanayi yedigin zaman lahananin tadina varmali, bulgurun yumusakligini hissetmeli,lahana cok dolandirilmadan sarilmali derdi...
Turkiye'deki lahanalar buyuk oldugu icin rahatca muska seklinde sariliyorlar ama buradakiler kucuk olunca mecburen normal sarmak zorunda kaliyorum sarabildiklerimi yine muskali sardim ama goruntusu tam bir muska olmadi...
Babaannem gorse acirdi halime galiba,parca pincik lahanalarimi sariyorsun evladim diye:)
Ammada uzattim bu lahana mevzusunu babaannemi cok ozledim ondan galiba:)
Fazla uzatmadan tarife geceyim ben,
Lahana Sarmasi
Malzemeler: (kucuk lahana icin bu malzemeler dilerseniz cogaltabilirsiniz)
- 2 buyuk boy yemeklik sogan
- yarim cay bardagi siviyag
- 1,5 su bardagi bulgur
- 2 yemek kasigi salca(ben biber ve domates salcasini karistirip kullaniyorum)
- 1 su bardagi kaynamis su
- tuz,ve dilediginiz baharat cesitleri
- 1 tutam taze dereotu yada kurusu(lahanayi dondurucuya atmak icin sariyorsaniz dereotunu atmayin zira pek hos tadi olmuyor)
Yapilisi: - Lahanayi ben aldiktan 1 hafta sonra sariyorum biraz gevseyip,sarkmasini sagliyorum.
- lahanayi ayirip yikadiktan sonra kaynamis suda sarilcak kivama gelene kadar haslayin.
- daha sonra suzgece aldiginiz lahanalarin uzerine soguk su dokun,bu sayede lahananin o istemedigimiz kokusu gitmis oluyor ve suzulmesini bekleyin.
- bu arada soganlari yemeklik,minik,minik dogruyoruz ve siviyagda rengi sariya donene kadar kavuruyoruz.
- kavrulan sogana salcayi ekleyip biraz kavuruyoruz sonra bulguruda ekleyip biraz daha kavuruyoruz...
- kavrulan bulgura tuzu ve baharatlari ekliyoruz karistirip suyumuzu ekliyoruz.
- suyu hafif cektikten sonra altini kapatiyoruz dereotunuda ekleyip karistirdiktan sonra ic harcin demlenmesini bekliyoruz yaklasik 10 dk sonra ic harciniz sarilmaya hazir olacaktir...
- ic harci lahanalara 1 tatli kasigi koyarak sariyoruz...
- sarilan lahanalari tencereye alip,bir kase suya biraz salca,baharat,tuz ve siviyag karisimini hazirlayin ve lahanalarin uzerine gezdirin.
- suyu cektikce su ekleyerek pisirin pistikten sonra 1 tatli kasigi tereyagini catal yardimiyla lahananin uzerine gezdirerek eritin.
- Evetttt mis gibi lahananiz hazir mumkunse yaninda domates tursusuyla servis yapin.
- Afiyet seker,sifa olsun....
Mutlu ve Huzur dolu bir hafta bizlerin olsun!
Sevgilerimle....
♥ ♥ ♥
Yorumlar
Yorum Gönder