Pastalarımda kullandığım şeker hamurumu evde yapıyorum. Genelde hamur yapımı ile ilgili çok soru geldiği için kısaca bilgilerimi aktarmak istiyorum. Hamurumu yaparken kullandığım ana tarif Ruki'ninki.. Buraya aynen kopyalıyorum. Sadece gliserini bazen koyuyorum bazen koymuyorum bunun da özel bir sebebi yok, evde varsa koyuyorum. :)
"2 adet 15 cm capindaki veya 22 cm lik tek bir keki kek/pastayi ortecek buyukluktedir asagidaki tarifteki kaplama fondant.900 gram elenmis pudra sekeri
60 mL=1/4 kap su
1 yemek kasigi kokusuz, tatsiz, saf hakiki jelatin tozu
170 gram=1/2 kap=125 ml renksiz light misir surubu (LIGHT CORN SYRUP) veya sivi glukoz
1 ½ (bir bucuk Amerikan yemek kasigi olcegi ile) yemek kasigi gliserin –eczaneden alinir
Unutmayin Amerikan kasik olculerinde 3 tatli kasigi=1 yemek kasigidir. Kasiklar, kaplar Amerikan olculeridir.
Elleriniz, alet, edevat, masaniz vs cok cok temiz olmalidir.
Toz jelatini bir tasa koyun ve ustune 1/4 kap yani 60 ml suyu koyun ve karistirin ve bir kenara birakin.En az 5 dakika oylece kalsin.Kalin bir tabaka gibi sisecektir jelatin ve hic su kalmaz.
Sonra ben maride baska bir kapta isinan suyun ,kaynayan suyun ustunde,baska ikinci bir kapta jelatini isitin- seffaf bir renk alacak ve tamamen eriyecektir.Kaynatmayin asla ama iyice isinmalidir-cok sicak olmalidir!
Simdi atesten alin; icine misir surubu+gliserini koyun ve ben maride mumkun oldugunca isitmaga devam edin-asla kaynatmayin ama cok cok sicak olmalidir.Ocak ustunde direkt kaynatmayin asla. Jelatinin ozelligi kaybolur.
Eleyin pudra sekerinin tamamini ve ortada bir kuyucuk acin elle. Bu kuyuya jelatin ve gliserinli siviyi gezdirin,dokun.
Cok temiz ellerinizle bu karisimi karistirin,yogurun.Her iki elinizi de kullanin.
Yogurun-ta ki duzgun ve yumusak ve sekil verilebilir,merdane ile acilabilir kivama gelinceye kadar.Plastik sarana sarin dikkatlice, iki-3 kat sarin ve hic hava almayacak sekilde en az 8 saat oda isisinda bekletin . Ideali en az 24 saat bekletilen kaplama-dekoratif fondantdir. Sonra ihtiyac olunca az az parcalarla veya ikiye bolerek calisin gerektigi gibi."
Benim de eklemek istediğim bazı şeyler var. Her pudra şekeri şeker hamurunda güzel sonuç vermiyor. Pastaneler için üretilen, un gibi, nişasta gibi incelikte pudra şekeri gerekiyor. Benim aldığım pudra şekeri özel amaçla üretilmiş bir pudra şekeri. Glikoz ve jelatin tozunu ise pasta malzemeleri satan toptancılardan alabilirsiniz. Benim aldığım ve duyduğum dört yer var bunun için. Kadıköy Beysa, Bilko, Eminönü Nüans ve Fermo. Ayrıca bazı aktarlarda da mevcut oluyor, sormanız lazım. Bir de pudra şekeri markalarından Bağdat marka olan ile fena olmuyormuş. Belki denemeye değerdir.
Yorumlar
Yorum Gönder