Çin'e geleli neredeyse 8 hafta oluyor. Eşyalarım da geldikten sonra daha çok benimsedim bu ülkeyi. İşin hasret kısmına hiç bulaşmayacağım, şu an "doğduğum yer değil doyduğum yer" felsefesini sindirmeye çabalıyorum. Biliyorum sizlere buradaki yaşantımdan pek bahsetmedim. Aslında bu konuda yazıyorum, yorumlarıyla beraber şimdilik 60 sayfalık bir forumum var. Yani buraya yazmaya çalışsam en az 30 sayfa yazı çıkar oradan. Ama yakın zamanda, Çince dersleri aldığım kursun web sitesinde, hem kendim hakkında hem de Çin ve Çin'deki yaşantım ile ilgili yazdığım iki ayrı yazı yayınlanacak. Zamanı gelince buradan sizlerle paylaşacağım, böylece blogumu, olağan çizgisinden de çıkarmamış olacağım.
Çin mutfağından daha önce kısaca bahsetmiştim. Her ülkenin kendine özgü bir mutfağı var ama Çin'inki kadar özgünü yoktur herhalde. Sebzenin, meyvenin, etin yani çeşidin sınırı yok. Sanılanın aksine burada aç kalmanız imkansız. Sadece kendi damak tadınıza uygun çeşit ve yemeği seçebilmekten geçiyor yolunuz. Örneğin önceden düşündüğümün aksine Çin pastacılığı ve fırıncılığı oldukça gelişmiş ve çok lezzetli. Henüz bir pasta yemedim ama geçenlerde aldığım pasta kitabından bir tarifi deneme şansım oldu. Hayatımda yediğim en leziz kurabiyelerden oldu bu. Mantıdan hemen sonra yayınlayacağım ve eminim bayılacaksınız. Tabii tarifi Çincesinden nasıl okuduğumu sormayın, o konu ayrı bir hikaye, daha sonra anlatacağım.
Önyargılarınızı atar ve denemek isterseniz mutfağınıza börek tadında bir çeşit kazandıracaksınız. Bu mantının en güzel yanı minicik minicik kapatmak zorunda olmamanız. Çin'de mantı, aile sofralarında en az 70-80 adet yapılıp yeniliyormuş, biz ise dışarıda yemek yediğimizde sofraya çeşit olarak sipariş ediyoruz. Daha önce Türkiye'deyken bir Çin mantısı denemiş ve oldukça beğenmiştim ama burada hazır fırsatını bulmuşken gerçek Çinli'den yapılışını öğreneyim ve sizlere sunayım istedim.
Bu arada bundan sonra bazı tariflerimde videolara yer vermeye karar verdim, ulaşmak için yönlendirme yazılarına tıklayabilirsiniz.
Malzemeler-60-70 adet için850 gr kadar un (yaklaşık 7 su bardağı)
Su-su miktarı belli değil, azar azar ekleyerek sertçe bir hamur elde etmelisiniz.
İç harcı:
250-300 gr kıyma
1 kase ince doğranmış taze soğan
1 kase ince doğranmış mantar
1,5-2 kase ince doğranmış marul (yerine lahana veya pırasa da koyabilirsiniz)
tuz
karabiber
az sıvıyağ(2-3 çorba kaşığı)
İç harcını hazırlarken eğer içi için marul koyacaksanız önceden doğrayıp, biraz tuzla ovup suyunu sıkmalısınız. Suyu çıkarılan marula diğer malzemeler eklenip yoğurulmadan karıştırılır, tuz karabiber ve yağ eklenir. Elde edilen sert hamurdan, cevizden biraz küçük yassı bezeler hazırlanır. (Yardımcım Xia, hamurun sert olmasının sebebinin, açarken una ihtiyaç duyulmaması için olduğunu söyledi) Her bir beze, merdane yardımıyla çay tabağı kadar açılır. Oluşan hamurların kalınlığı bıçak sırtı kalınlığından çok az fazla olacak. (
Hamur açma videosu için tıklayın)
Hamurların her biri açılıp hazırlanır, iç malzemesinden bir dolu tatlı kaşığı kadar konulup şekildeki gibi kapatılır. (
Yapılışı için tıklayın)
Hazırlanan mantıların ağızlarının sıkıca kapatıldığından emin olun ki pişerken ağızları açılmasın. Böylelikle elde edilen mantılar derince yapışmaz bir tavaya dizilir. (Yemeyeceğiniz miktardaki mantıları önce bir tabağa dizin ve dondurucuda 10-15 dakika bekletip, daha sonra buzdolabı poşetlerine koyup tekrar dondurucuda saklayabilirsiniz. )
Pişirme işlemi için tavaya mantıların yarısından biraz daha az olacak şekilde su eklenir. Tavanın ağzı kapatılır, orta ateşte mantılar yumuşayıp suyunu tamamen çekene dek pişirilir. Mantıların suyu çekilir çekilmez tavaya 1 çorba kaşığı sıvı yağ eklenir, mantıların altı sararıncaya kadar kızartılır. Arzu ederseniz mantıları çevirerek her iki yanını da kızartabilirsiniz.
Mantıları yerken soya sosuna banarak lezzetlendirebilirsiniz.
Afiyet Olsun!
Yorumlar
Yorum Gönder