KEK YOĞURT İLE YAPILMALI :)
Bu yazı ile arşivimde yer alan ve hepside benim için ayrı ayrı değerli sevgili keklerime biraz haksızlık etmiş olacağım biliyorum:)
Gelin görünki bu deneyimi yazmaz isem kendimi sizlere karşı sorumlu hissedeceğim :)
Gülme işaretlerinden de anlayacağınız üzere bu yazıyı yazarken, kendi kendime gülüyorum ve etraftandan yanlış ! anlaşılmamak adına elimle ağzımı kapatıyorum:)
Çünkü her zamanki gibi abarttım, sadece "kekinizi yoğurt ile yaparsanız daha güzel oluyor" u anlatmaya çalışıyorum:)
Pek çoğunuzun zaten bildiği bir şey bu ama bilmeyenlerde olabilir.
Geçenlerde, Fatoş'u eşi ve kızı ile ofiste ağırladığımızı anlatmıştım. Onlar gelmeden, bir gün önce ikram etmek için kek yapayım dedim. Malzemeleri hazırladım ama sütün kalmadığını farkettim (iyikide kalmamış) "yoğurtla yapayım bari ama inşallah güzel olur" diye çekinerek ekledim, sonuç; muhteşem...
Sünger gibi bir dokuya sahip, pufidik bir kek, üstelik harcından bir miktar çalıp:) içine kakao ekleyerek, 4 tane muffin yaptım, yinede, aşağıdaki fotoğraftada görülen, 24 cm. çapında kocaman kek oldu.
Daha önce yaptığım muffinler, ya istediğim gibi kabarmamıştı yada sert olmuştu, oysa bu muffinler üstlerinde minik tepecik oluşturacak şekilde :) kabardılar ve içleride yumuşacıktı. Ben şeker hamuru ile kaplayacağım için üstlerinden bir miktar keserek düzleştirdim.
Dikkatli okuyucular, "Fatoş'un kızı Alara değilmiydi?, Bu muffinlerde Buse yazıyor" diyebilir :) Aynı kek harcı ile daha sonra, doğduğu günden beri, elimizde büyüyen, benim için çok değerli prenses Buse içinde muffin yaptım. Alara için yaptıklarımı fotoğraflamayı unutunca, yazıyı Buse'nin muffinleri süsledi:)
Basit bir yoğurtlu kek için, bu kadar uzun bir yazı yazan ben, demekki yarın bir yaprak sarma yada cheesecake yapsam kimbilir neler yazarım:) Kınıyorum kendimi:)
Malzemeler- 4 Adet Yumurta
- 1,5 Su Bardağı Toz Şeker
- 1 Su Bardağı Zeytinyağ
- 1 Su Bardağı Yoğurt
- 2,5 Su Bardağı Un
- 1 Paket Kabartma Tozu
- 1 Paket Vanilya
- 1 Paket (80 gr.) Bitter Çikolata
Yapılışı
- Yumurta aklarını, cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın. Ayrı bir yerde yumurta sarılarını, şeker ile birlikte şeker eriyinceye kadar çırpın. Akları ve sarıları birleştirip, çok az daha çırpın. (vaktiniz az ise, yumurtaları ayırmadan, şeker ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpın) Yoğurt ve zeytinyağını ekleyip, tüm malzemeler karışıncaya kadar çırpın.
- Toz malzemeleri bir kaba eleyin, üzerine minik minik doğradığınız çikolatayı ve sıvı karışımı ekleyin, bir kaşık yardımı ile çok az karıştırın. (Çok fazla çırparsanız, kekiniz sert olabilir)
- Karışımdan 4-5 yemek kaşığı kadar ayırın ve katı yağ ile yağlayıp, un serptiğiniz kalıba karışımı dökün.
- Ayırdığınız karışıma bir yemek kaşığı kakao ekleyin ve karıştırın (katı olursa 1-2 damla süt yada bir tatlı kaşığı yoğurt ekleyin).
- Kakaolu karışımı, sade karışımın üzerine dökün ve bir bıçak yardımı ile şekiller verin. (Bknz. vişneli çikolatalı kek'in görüntüsü)
- 180 derecede ön ısıtma yapılmış fırında, 45-50 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
Yorumlar
Yorum Gönder