İFTAR SOFRASI İÇİN ARA SICAK SEÇENEĞİ...Humus aslında bir meze. Ama ben onu her sofraya yakıştırıyorum, özellikle kırmızı ve beyaz etin yemek olarak değilde, ızgara veya mangal gibi sade olarak yeneceği sofralarda yada sıcak yenecek bir ana yemeğin fırından çıkmasını beklerken atıştırmalık olarak ikram edilebilecek, aynı zamanda iftar sofralarımızda çorbadan sonra pide ile birlikte yemek için nefis bir seçenek.
Humus tek başına yendiğinde aslında çokda baskın bir tadı olmayan biraz nötr bir yemek, bir kaç servis önerisi var, pastırmalı, sucuklu veya kavurmalı gibi...
Yazarın önerisi, kıyılmış maydanoz ve dilimlenmiş domates ile servis edilmesi. Benim favorim ne diye sorarsanız, kesinlikle pastırmalı ! Aşağıda detaylı olarak da belirttim bu şekli ile.
Tarif; annemin bana çeyiz olarak hediye ettiği; Sn.Abdurrahman Cerrahoğlu'nun, Sofra Nimetleri kitabından. Başka yemek kitaplarım ve sürekli sayısı artan aylık dergilerime karşın, bu kitap benim her zaman başucu kitabımdır.
Malzemeler- 1 Su Bardağı Nohut
- 1/2 Su Bardağı Tahin
- 2 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
- 1/2 Adet Limon'un Suyu
- 2 Çay Kaşığı Kimyon
- 1 Çay Kaşığı Toz Kırmızıbiber
- Tuz
Yapılışı
- Nohutları bir gece önceden hafif tuzlu bir suda ıslatın. Ertesi gün suyunu süzüp, bol suda yumuşayıncaya kadar haşlayın. Ilınınca kabuklarını soyun ve robottan geçirerek püre haline getirin.
- Ayrı bir kapta, tahin, limon suyu, kimyon, kırmızı biber, zeytinyağ ve tuzu iyice karıştırın.
- Karışımı, nohut ezmesine ekleyip iyice karıştırın. Bu aşamada, kendi damak zevkinize göre tuzunu yada ekşisini arttırabilirsiniz.
- Bir servis tabağına incecik olacak şekilde yayın. Humus'u gün içinde yapıp, akşam servis edecekseniz, oda sıcaklığında bırakabilirsiniz ama ertesi gün servis edeceksiniz mutlaka buzdolabına kaldırın.
Servis Önerileri;
- 5-6 dilim pastırmayı ince ince doğrayın. 1 Yemek kaşığı tereyağ veya 2 yemek kaşığı zeytinyağ ile kavurun. Ocağın altını kapatır kapatmaz, humusun üzerine dökün ve sıcak servis yapın.
- Aynı şekilde kavurmayı veya ince ince dilimlediğiniz 6-7 dilim sucuğu da kavurup üzerine ekleyebilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder