TÜRK MUTFAĞI KLASİKLERİNDEN...İşte uzun zamandır,denemelerini yaptığım ve arşivimde mutlaka yer almalı diye düşündüğüm bir tarif daha.
Benim gibi, Türk mutfağı lezzetlerine düşkün, patlıcan olsunda nasıl olursa olsun, ama közlenmiş olursa daha iyi olur :) diyenler için bir başyapıt...
Hünkar beğendi; eğer dışarıda yemek yiyorsak ve bulunduğumuz yer lezzetlerine güvendiğim bir yer ise menüdeki ilk tercihim olur her zaman, çok severim kendisini :)
Evde yapmaya karar verince, internette biraz araştırdım önce ve çok güvendiğim bir sitenin tarifini hemen denedim. Sonuç benim için hayal kırıklığı oldu, çünkü yemeğin beğendi kısmındaki un ve süt miktarı çok fazla idi. Yerken patlıcan tadı hiç alınmıyordu, sanki başamel sos yiyormuş hissi veriyordu.
Bende bir cesaretle, kendi ölçülerimi oluşturdum, "e nede olsa bunca zamandır bir yemek blogu hazırlıyorum, azıcık hakkım var bir şeyler üretmeye:)" diye düşündüm. İyikide düşünmüşüm, ortaya çıkan lezzet beni çok mutlu etti, gerçek bir hünkar beğendi idi :)
Efendim, hünkar beğendi fotoğraftan da anlayacağınız üzere sofraya getirir getirmez, sıcak sıcak servis edilmesi gereken bir yemek, "öyle süsleyip püsleyelim, stüdyoya alalım, afilli bir fotoğrafını çekelim" denecek bir lezzet değil :)
Yemeğin pişmesine saniyeler kala,
sofrada yerini hazırladığımı, masaya koyduğum anda eşimin deklanşöre bastığını :) ve hemen servis ettiğimi özellikle belirtmek isterim.
Hünkar beğendiyi et sote de soğan sevmediğim için, kendi damak tadıma göre yani salçalı biftek hazırlayarak servis ettim, tarifte bu şekilde... Siz kendi damak zevkinize soğanlı, salçalı, domatesli vb. bir et sote hazırlayabilirsiniz. Tek ricam yorumlarda, "bilgileriniz eksik, hünkar beğendinin et kısmı böyle olmaz vs.." şeklinde yorumlar yazmamanız...
Son olarak bu yemeğin yapımında büyük emeği olan sevgili Ahmed'e teşekkürleri bir borç bilirim, hatta ben sadece malzeme ölçülerini ayarlayıp, kendisine tarif etmek dışında neredeyse elimi bile sürmedim bu nefis lezzete...
MalzemelerBeğendi için;
- 6-7 Adet Kemer (ince-uzun) Patlıcan
- 3 Yemek Kaşığı (tepeleme) Tereyağ
- 2 Yemek Kaşığı (tepeleme) Un
- 1 Su Bardağı (200 ml) Süt
- 1/2 Su Bardağı (çok minik doğranmış) Kaşar Peyniri
- Tuz
Et sote için;
- 5-6 Parça Dana Bonfile
- 1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
- 1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
- 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
- 1/2 Çay Bardağı Su
- 1 Çay Kaşığı Kekik
Yapılışı
- Öncelikle patlıcanları fırının ızgarasında közleyin. Kabuklarını soyup, kararmaması için üzerine limon sürün. Minik minik doğrayın ve bir süzgecin içinde bekletin.
- Etleri; enlemesine ve 1 cm.lik şeritler halinde doğrayın. Bir kez sudan geçirin ama çok yıkamayın.
- Etleri büyükçe bir tavaya alın ve kısık ateşte, 15-20 dk. kendi suyu ile pişirin. Bu aşamada mümkün olduğunca az karıştırın. Etler suyunu çekince, ocağın altını biraz açın ve sıvı yağın yarısını ekleyin. Ara ara karıştırarak etlerin kızarmasını sağlayın. Kızarınca ocağı kapatın.
- Küçük bir tavada kalan sıvıyağı ısıtın ve su ile salçaları ekleyin. Karıştırarak 1-2 dk. pişirin.
- Salçalı karışımı, etlere ekleyin ve 1-2 dk. birlikte pişirin. Ocağı kapatınca, bir çay kaşığı kekik serpin.
- Ayrı bir tavada, orta ateşte tereyağını eritin. Unu ekleyin, topaklanmaması için hızlıca karıştırarak, 1 dk. kadar kavurun. (Bu aşamada çırpma teli yada silikon spatula kullanmanızı öneririm)
- Sütü ekleyin ve yine sürekli karıştırarak pişirmeye devam edin. 1-2 dk. sonra karışım ısınacak ve minik minik öbekler oluşacaktır. (Kaynamaya başlayacaktır).
- Bu aşamada, patlıcanları ekleyin ve karıştırın, patlıcanlarda iyice ısınınca, kaşar peynirini ekleyin ve bir iki kez karıştırıp, ocağı kapatın. Kaşar peyniri, karışım sıcaklığı ile eriyecektir. Kaşar peynirini rendelemek yerine minik minik doğrarsanız, yemeği çatalınıza aldığınızda nefis bir şekilde uzayacaktır :)
- Beğendiyi geniş bir servis tabağına alın, üzerine soteyi ekleyip, sıcak sıcak servis edin.
Yorumlar
Yorum Gönder