Vişneli Kakaolu Kek, Vişneli Sade Kek ve Kakaolu Mermer Kek
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
ŞİPŞAK KEKLER DOSYASI :)
Bazen işyerinde, canım durup dururken bir şeyler ister, öyle çok ahım şahım şeylerde değil, basit şeyler.
"Şimdi, çıtır çıtır bir ekmek olacak, içinde beyaz peynir ve taze nane, off olsada yesem" gibi :)
Yada; "şu anda bir sokak simidi ve ayran'a yirmi lira verebilirim, çok canım çekti ya" gibi :)
Geçenlerde ise canım, dümdüz bir kek ! istedi. (Cümlenin patenti adaş şekerimin eşine ait:) Ama gerçekten dümdüz, içinde öyle fındık, fıstık, çikolata vs. olmayacak. Hatta kalıpta bile olmayacak, tepsiye dökülecek, fırından çıkar çıkmaz, ılık ılık iki dilim mideye indirilecek.
Nasıl hayal? Süper değilmi :)
Eşime bu hayallerimi anlatarak eve doğru yol alırken, bir yandan da hayallerimle dalga geçen sözlerini dinliyordum; "eminmisin, bu projende?, aile bütçemiz için çok sarsıcı ve senin için de çok yorucu olacak, gel sen bir daha düşün" :)
Tüm yorumlara kulak tıkandı, eve gider gitmez mutfağa girildi, deftere kitaba bakmaya bile gerek duyulmadan, malzemeler çırpıldı, fırına verildi. Operasyon başarı ile gerçekleştirildi, yenildi, yedirildi :)
Tepsi keklerinin, daha doğrusu borcam keklerinin en güzel yanı; karışım ince olduğu için çok çabuk pişmesi. Ani gelen misafirler için, biraz süsleme ile çok hoş bir ikram da oluyor.
VİŞNELİ SADE KEK
Bu kekten dört günde iki kez yaptım, tesadüfen pek çok kişiyede ikram etme şansım oldu. Tek bir olumsuz yorum almadı. Hatta thy'nin uçaklarda dağıttığı kekin aynısı imiş, defalarca yiyen bir ablamız söyledi.
Kek; kelimenin tam anlamı ile ıslak kek oluyor. Hem taze iken, hemde bir kaç gün sonra, dokusu değişmiyor. İnanılmaz yumuşak, bulut gibi ve nemli keklerden hoşlanıyorsanız, şiddetle öneririm. Ayrıca limon aromasından hoşlanıyorsanız hamura mutlaka rendeleyin, ben ikinci yapışımda ekledim, muhteşem oldu. Üzerindeki vişneler isteğe bağlı, dümdüz dediysek o kadar da değil yani :)
Malzemeler
- 3 Adet (iri) Yumurta
- 1,5 Su Bardağı Şeker
- 1 Su Bardağı Sıvı Yağ
- 1 Su Bardağı Süt
- 2,5 Su Bardağı Un
- 1 Paket Kabartma Tozu
- 1 Paket Vanilya
- 10-15 Adet Vişne
- Oda sıcaklığındaki yumurta ve şekeri, vanilya ile birlikte, şeker eriyip, karışım krema kıvamına gelinceye kadar çırpın.
- Süt ve yağı ekleyip, biraz daha çırpın.
- Un ve kabartma tozunu karışımın üzerine eleyin ve çok az çırpın.
- Kare veya dikdörtgen bir borcamın tabanına yağlı kağıt serin ve karışımı borcama dökün.
- Üzerine ikiye böldüğünüz vişneleri dizin, vişneleri donmuş kullanacaksanız, mutlaka çözülmesini bekleyin, yoksa üstünde kalmayıp içine gömülüyorlar.
- Önceden ısıtılmış, 180 derece fırında 20-25 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
Geçtiğimiz hafta eşim apartman toplantısına inerken; "sen yine şipşak bir kek yapsanda, elim boş gitmesem" dedi :) Bu sefer süt ile değil yoğurt ile yaptım. Ben hep bir kekin içinde yoğurt varsa nemli olur, süt varsa yumuşak olur diye düşünürdüm ama tepsi keklerinde durum farklı. Süt ile yapılan, elinizde tutarken zorlanacağınız kadar nemli ve yumuşak olurken, yoğurtla yapılan daha kuru ve yumuşak. Tam bir anne keki oluyor yoğurt ile. Yumuşacık, mis kokulu biraz bulgur bulgur deyim yerinde ise. Klasik bir kek canınız çekerse bu tarif birebir.
Malzemeler
- 3 Adet (iri) Yumurta
- 1,5 Su Bardağı Şeker
- 1 Su Bardağı Sıvı Yağ
- 1 Su Bardağı Yoğurt
- 2,5 Su Bardağı Un
- 1 Paket Kabartma Tozu
- 1 Paket Vanilya
- 1 Tatlı Kaşığı Kakao
- Oda sıcaklığındaki yumurtaları ve şekeri, vanilya ile birlikte, şeker eriyip, karışım krema kıvamına gelinceye kadar çırpın.
- Yağ ve yoğurdu ekleyip, biraz daha çırpın.
- Karışımın üzerine un ve kabartma tozunu eleyin ve çok az karıştırın.
- Kare veya dikdörgen bir borcamın tabanına yağlı kağıt serin, karışımdan 2-3 yemek kaşığı kadar ayırıp, gerisini borcama dökün.
- Ayırdığınız karışıma kakaoyu ekleyin ve karıştırın.
- Kakaolu karışımı borcamdaki karışımın üzerine gezdirin ve bir bıçak yardımı ile şekiller yaparak, hafifçe karıştırın.
- Önceden ısıtılmış, 180 derece fırında, 20-25 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
Kekleri, ılınınca paket yapıp buzlukta uzun süre saklayabilirsiniz. Ani gelen bir misafir için, mikrodalga yada normal fırında çözdürüp, isteğe bağlı olarak çikolata sosu, fındık veya ceviz kırığı ile süsleyebilirsiniz. Özellikle dondurma ile birlikte çok nefis. Pratik ama iltifat toplayan bir ikram oluyorlar :)
- 3 Adet (iri) Yumurta
- 1,5 Su Bardağı Şeker
- 1/2 (yarım) Su Bardağı Sıvı Yağ
- 1 Su Bardağı Süt
- 2,5 Su Bardağı Un
- 2 Yemek Kaşığı Kakao
- 1 Paket Kabartma Tozu
- 1 Paket Vanilya
- 10-15 Adet Vişne
Yapılışı
- Oda sıcaklığındaki yumurtaları ve şekeri, vanilya ile birlikte, şeker eriyip, karışım krema kıvamına gelinceye kadar çırpın.
- Süt ve yağıda ekleyip biraz daha çırpın.
- Karışımın üzerine, un, kakao ve kabartma tozunu eleyin. Biraz daha karıştırın.
- Kare veya dikdörtgen bir borcamın, tabanına yağlı kağıt serin ve karışımı borcama dökün.
- Üzerine vişneleri dizin. (bu sefer iyice çözdürmenize gerek yok, bırakın bazıları içine gömülsün, daha güzel oluyor :)
- 180 derece ön ısıtma yapılmış fırında, 20-25 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
Yukarıda da söz ettiğim ikram şekli en çok bu keke yakışıyor. Çikolata sosu ve dondurma ile çok nefis oluyor. Dün gece, geleceğini yarım saat önce öğrendiğim misafirlerim için hazırladım bu şekilde. Buzluktan çıkardığım keki, mikrodaga fırında önce çözdürdüm, sonra birazcık ısıttım. Hazır çikolata sosu ve "Carte d'Or damla sakızlı muhallebili" (kendim için "fındık rüyası") dondurma ile sundum.
& Madem bu kekler dondurma ile birlikte çok nefis oluyor, o zaman bende bu kekleri alıp, Yaso şekerimin "Ye #45 Dondurma - Ye İç Ferahla" etkinliğine gidebilirim. Sizide bekleriz, çok şeker bir ev sahibidir kendisi :)
Benzer Tarifler;
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Yorumlar
Yorum Gönder