HER BÖREĞE UYGUN BİR HARÇ...Benim iki tane börek harcım vardır, gözüm kapalı yaptığım, hemen her tür böreğe yakıştırdığım. Biri sosisli - mantarlı, diğeri patlıcanlı. Her ikisine de domates, biber de eklerim.
Bu iki harcı son zamanlarda, baklava yufkası ile de denedim. Ama çok memnun kalmadım, lezzet olarak güzeldiler ama baklava yufkası çok ince olduğu için, sanki börek yiyormuş gibi değilde sadece harç yani sote yiyormuş hissi verdi.
Hatta
bu yazımda, biraz bahsetmiştim, sosisli mantarlı böreği anlatırken.
Patlıcanlı harcı;
katmer poğaça hamuru ile,
klasik poğaça hamuru ile ve milföy hamuru ile denedim. Hepsi birbirinden başarılı ama en güzel klasik yufka ile oluyor. En iyi sarım şeklide biraz kalınca sigara böreği şeklinde.
Hatta evde börek hamuru açan hamarat hanımlar; sözüm size, eminim en güzel o şekilde olur ama ben daha küçüğüm büyüyünce yapacağım onu da :)
Malzemeler (16 Adet börek için)
- 3 Adet İnce Uzun (Kemer) Patlıcan
- 2 Adet Çarliston Biber (yada tatlı sivri biber)
- 1 Adet (Küçük) Domates
- 1 Adet (Orta boy) Soğan
- 3 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
- 1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası (isteğe bağlı)
- 2 Adet Yufka
Yapılışı
- Öncelikle patlıcan ve biberleri közleyin. (Ben fırının ızgara bölümünde közlüyorum) Kabuklarını soyun ve minik minik doğrayın.
- Soğanı yemeklik, minik minik doğrayın, sıvı yağ ile orta ateşte, 3-4 dk. pembeleşip, şeffaflaşıncaya kadar kavurun.
- Domatesin kabuklarını soyun ve minik minik doğrayın, kavrulmuş soğana ekleyin, kısık ateşte domatesler eriyinceye kadar 2-3 dk. pişirin.
- Salçayı, patlıcan ve biberi ekleyip, 1-2 dk. karıştırarak pişirin.
- Hazırladığınız harcı soğumaya bırakın.
- Yufkayı sekiz eşit parçaya bölün. Geniş kısmına bir yemek kaşığı kadar harç koyun ve biraz genişçe, sigara böreği sarar gibi sarın.
- Hafifçe yağlanmış, tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün ve susam serpin. 180 derecede ısıtılmış fırında 25-30 dk. üzeri ve altı turuncu renk alıncaya kadar pişirin.
Not 1: Böreği vaktiniz var ise, yumurta sarısı sürmeden önce buzdolabında 4-5 saat, hatta bir gece bekletin. Pişireceğiniz zaman, yumurta sarısı sürüp fırına verin. Sadece bu börek için değil, tüm börekler için aynı şey geçerli, buzdolabında dinlenmiş böreğin tadı gerçekten çok farklı oluyor.
Not 2: Baklava yufkası ile peynirli börek yazısına; "yufkanın markası nedir?" şeklinde pek çok yorum geldi. Bir kaç farklı marka denedikten sonra, ben "Yuka" marka baklava yufkasında karar kıldım. İnceliği ve lezzeti bence çok güzel. Sizlere de gönül rahatlığı ile öneririm.
Yorumlar
Yorum Gönder