YAPIMI BİRAZ OYUNCAKLI AMA DEĞER :)Sezar Salata; eğer hakkı verilerek yapılmışsa, dışarıda yemeyi sevdiğim şeylerin başında gelir. Makarna gibi... Bazıları için (başta eşim), her ikiside bir ana yemek değil, yardımcı yemektir.
Benim için ise, dediğim gibi hakkı verilerek yapılmışsa ana yemek :)
Sezar salata ve ton balıklı salata yapımı çok kolay olmasına karşın, çoğu yerde geçersiz not alır benden. Ya soslar masaya gelir ve salatanızı kendiniz yapmanız beklenir yada mayonezi taze ekmeğe sürüp, yiyebilecek kadar mayonezsever biri olarak ! bana bile çok mayonezli gelir.
Düşünün gerisini :)
Geçen gün markette, sezar salata sosu ile karşılaşınca hiç düşünmeden atıverdim sepete. Hatta içindekiler kısmını okuyunca, iyiki almışım dedim, çünkü bütün malzemeleri (mayonez, parmesan peyniri, balsamik sirke, soğan, sarımsak, vs..) kendim alıp bir sos yapmaya kalksam, hem çok daha pahalıya mal olacak hemde istediğim lezzeti tutturmam zor olacaktı.
Aynı şekilde, Carrefour baharat reyonunda gözüme çarpan; "tavuk baharatı" da benden tam not aldı. Daha önce anneannemin Almanya'dan getirdiği bir karışım ile tavukları marine ediyor, keske burda da olsa bu baharattan deyip duruyordum. Halbuki bizim ülkemizdeki, çok daha güzelmiş, daha baharatlı, daha sarımsaklı.
Salata konusunda ise, kıvırcık veya göbek salata değil, marul kullanmanızı öneririm.
Ekmek olarak, ben bol tahıllı esmer ekmek kullandım, ama kızartırken ölçüyü biraz kaçırmışım :( çok esmer oldular. Lezzet olarak daha hoş olur diye düşünüp, zengin bir ekmek tercih etmiştim ama bir sonraki yapışımda beyaz ekmekte kullanabilirim, aynı lezzette olacağına eminim.
Salataya tavuk ve ekmekten önce, zeytinyağ-limon sosu hazırlayarak ekledim.
Bu kısım isteğe bağlı, sadece hazır sos benim için yeterli, ikisi çok ağır olur derseniz eklemeyebilirsiniz. Sos ve tavuğun yağıda yeterli aslında.
Ben yoğun salataları sevdiğim için, yeşil salataların yağ-limon sosuna bile birazcık mayonez, çoban salatanın sosuna da rendelenmiş domates eklerim :) siz bana bakmayın.
Ve işte, yine bir Müge klasiği; bir salata için bile edecek bu kadar söz bulabildim, tebrik ediyorum kendimi :)
Susuyorum ve tarife geçiyorum...
Malzemeler- 2 (iri) Parça Tavuk Göğüs Eti
- 1/2 (yarım) Demet Marul (8-10 Yaprak)
- 2 Dilim Ekmek
- 2 Diş Sarımsak
- 8-10 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
- 1 Yemek Kaşığı (hazır limon suyu değil) Limon Suyu
- 3-4 Yemek Kaşığı Sezar Salata Sosu
- 1 Yemek Kaşığı Tavuk Baharatı
Yapılışı
- Öncelikle tavukları, tavuk baharatı ve 2 yemek kaşığı zeytinyağ ile güzelce karıştırın. Buzdolabında yarım saat ile bir saat arası dinlendirin.
- Salata yapacağınız kaba, yıkayıp, kuruttuğunuz marulları irice doğrayın. (Bu aşama da damak zevkinize göre, taze nane, maydanoz, dereotu gibi otlarda ekleyebilirsiniz.)
- Ayrı bir kasede 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ, limon suyu ve tuzu karıştırıp, marulun üzerine gezdirin.
- Küçük bir tavaya, 3 kaşık kadar zeytinyağ koyup, ısıtın. Sarımsakları ezmeden, hafifçe çıtlatın (Tavuklu Spagetti'deki gibi) ısınmış yağa ekleyin ve sarımsaklar pembeleşene kadar, sürekli karıştırarak kızartın. Sarımsaklar kızarınca yağın içinden alın.
- Kare kare kestiğiniz ekmekleri, sarımsak aromalı yağın içine ekleyin ve yine sürekli karıştırarak kızartın. (çok kurutmayın bu aşamada, hafif rengi dönünce ateşi kapatın) Ekmekleri bir peçete üzerine alın ve ılınmaya bırakın.
- Ekmekleri kızarttığınız tavaya 3-4 kaşık kadar zeytinyağ ekleyin ve ısıtın. Isınınca tavukları ekleyin ve orta ateşte kızartın.
- Tavuklar kızarınca kesme tahtası üzerine alın ve şerit halinde doğrayın. (Soğumasını beklemeden :)
- Marulların üzerine kızarmış ekmekleri ve tavukları serpin.
- 3-4 yemek kaşığı kadar sezar salata sosu ekleyin.
- Tavuklar soğumadan ve sos fazla içine çekmeden, hızlıca servis yapın.
Yorumlar
Yorum Gönder