ŞİPŞAK AKŞAM YEMEĞİ :)Hem çok doyurucu, hem çok besleyici, sunumu şık ve gösterişli, üstelik işten gelince toplam hazırlama süresi on beş dakika ! Daha ne olsun ? Bir yemekten daha fazla ne beklenir ki :)
Kıymalı makarna; benim çok sıklıkla yaptığım, bir hafta içi akşam yemeği.
Makarnayı ana yemek olarak kabul etmeyen eşim bile bir tabak yediğinde; "tıka basa doydum" der :)
Bazen üzerine sarımsaklı yoğurt hazırlayıp, eklerim. Çok zengin bir mantı olur, açık mantı :)
Bugüne kadar yayınlanmama sebebim, tarifin çok basit olduğunu düşünmem idi. Birde yapar yapmaz, sıcak sıcak yiyor olmamız. Fotoğraf çekerek soğutmak istemedik hiç.
Geçen akşam, tabakları yarılamışken, ben yine mırıl mırıl söyleniyordum; "şu makarnanın da bir fotoğrafını çekemedik" "belki yayınlarım, belli mi olur" vs.vs.
Eşim de en sonunda dayanamayıp; "tamam kendi tabağımı çekeyim, böyle yarım şekilde, ama sadece bir poz, sonra yok birde şu açıdan çekelim, acaba birde üsttenmi çekseydik yok, anlaştıkmı ?" dedi :)
Artık fotoğraf çekme konusunda, eşim kendini aştı diyebilirim,her çektiği kare inanılmaz memnun ediyor beni, bu yüzden teklifine bayılarak evet dedim, sonuç ortada :)
İsterseniz işten gelince akşam yemeği olarak, isterseniz misafir davetlerinizde zengin bir yardımcı yemek olarak sunabilirsiniz.
Salça olarak,
patatesli börek yazısında söylediklerimi yinelemek istiyorum, kullandığınız biber salçası Antep-Kilis civarından ev yapımı biber salçası olursa, bu makarna olağanüstü oluyor. Hazır biber salçası kullanacaksanız mutlaka paprika sos ile destekleyin.
Kıyma olarak, yağsız dana etine yüzde otuz oranında kuzu eti ekletip, birlikte çektiriyoruz. Bu şekilde hazırlanan kıyma ile,
köfte harika oluyor ve makarnaya da çok yakıştı.
Malzemeler- 1/2 (yarım) Paket Makarna
- 250 Gr. Kıyma
- 1 Adet (mandalina kadar) Kuru Soğan
- 2 Diş Sarımsak
- 1 Adet Sivribiber yada Köy Biberi
- 1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
- 1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
- 5 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
- 1 Çay Bardağı (makarnayı haşladığınız) Su
- 15-20 Dal Maydanoz
- Tuz - Karabiber
Yapılışı
- Makarnayı, kaynamakta olan bol tuzlu suya ekleyin ve 8-10 dk. haşlayın. Makarna haşlanırken siz sosu hazırlayın.
- Bir tavaya, zeytinyağını koyup, ısıtın. Sarımsağın birini kabuğunu soymadan, hafifçe çıtlatın. Isınmış yağa atıp, sürekli çevirerek kızartın. Kabuğu turuncu olunca, sarımsağı yağdan çıkartın. Sarımsak yağa aromasını bırakıyor, bu şekilde.
- Sarımsak aromalı yağa minik minik yemeklik doğradığınız soğan ve biberi ekleyin. Sürekli karıştırarak, soğanlar şeffaflaşıp, sararıncaya kadar kavurun.
- Kıymayı ekleyin ve 4-5 dk. daha karıştırarak kavurun.
- Kıyma pişince, salçaları ekleyin ve 1 dk. kadar daha kavurun. Diğer sarımsağı, ince ince dilimleyip karışıma ekleyin.
- Makarnanın haşlandığı sudan bir çay bardağı alıp, kıymalı karışıma ekleyin. Tuz ve karabiberi ekleyin, 1 dk. kadar pişirip, ateşi kapatın.
- Minik minik kıydığınız maydanozları ekleyip, karıştırın.
- Makarnayı süzün ama sudan geçirmeyin.
- Süzülen makarnayı, sosa ekleyip, karıştırın ve sıcak servis yapın.
Yemeği, hemen servis etmeyecekseniz, makarnayı ve sosu ayrı ayrı bekletin, servis edeceğiniz zaman ikisinide ısıtıp karıştırın.
Yorumlar
Yorum Gönder