GERÇEK PATLICANSEVER, KIŞIN BELLİ OLUR :)Gelecek yorumları şimdiden peşinen kabul ediyorum, bu bir yaz mezesi, evet...
Ama tarifi görür görmez vuruldum. Sağlıklı yaşam, mevsime uygun sebze tüketmek, mümkün olduğunca kızartma yapmamak, hepsi de dikkat ettiğim konular inanın.
Ama, ama lütfen, bir kereden bir şey olmaz değil mi? :)
Yazın haftada en az dört kere çeşitli şekillerde patlıcan tüketen biri olarak, tarif pratik ve sık yapılacaklar kısmında yer aldı bile.
Tarif; Lezzet dergisi, Aralık/
2009 sayısı ile verilen; Altın Mutfak kitapçığından.
Uzun zamandır hem evde çok fazla biriktiği, hem de tarifler çoğu zaman aklıma yatmadığı için dergi almıyordum, malzemeler ve yapılışı arasında öyle kopukluklar oluyorki, bazen şaşıp kalıyorum.
Ben blogumda tarifleri, çok detaylı ve yapacak kişiyi, o tarifi daha önce yapmamış kabul ederek anlatmayı sevdiğim için sanırım, dergiler bana bu anlamda biraz özensiz geliyor artık.
Geçen ay fikrimi değiştiren ise, blogunu büyük bir keyifle takip ettiğim, sevgili
Tijen'in dergide yer alması oldu.
Şubat sayısını ise şimdiden ayırtsam mı? diye düşünmeye başladım, süper bir aşçıdan, süper tarifler olacak çünkü, kim olduğunu söylemeyi kendisine bırakıyorum, şimdilik sürpriz :)
Tarife dönecek olursak, üzerinde pek değişiklik yapmadığım ve hem görüntüsü hem de lezzeti ile benden tam not alan bir meze.
Süzme yoğurt kullanmak şart, malzemenin içinden akmaması gerekiyor çünkü. Tuz ve sarımsak miktarında damak zevkinize göre değişiklik yapabilirsiniz.
Biberleri kendiniz közlemek yerine konserve kullanacaksanız, tuz eklerken özellikle dikkat edin.
Ilık olarak yendiğinde çok lezzetli ama bir kaç saat önceden de hazırlayıp, masanıza ekleyebilirsiniz, gayet güzel oluyor. Ben kalan bir taneyi ertesi gün yemiştim, hala fena değildi :)
Tamam kabul ediyorum, ben bir patlıcanseverim :)
Malzemeler
- 3 Adet (ince - uzun) Kemer Patlıcan
- 3 Adet (iri) Kırmızı Biber
- 3 Yemek Kaşığı Süzme Yoğurt
- 2 Diş Sarımsak
- Tuz, Kekik
- 8-10 Adet Taze Soğan Sapı
- Sıvı Yağ (kızartmak için)
- 2 Adet Yumurta
- 1 Kase Galeta Unu
Yapılışı
- Patlıcanların kabuklarını soymadan, boylamasına ince ince dilimleyin. (İlk ve son dilimde mümkün olduğu kadar, kabuğunu soyar gibi ince dilimlerseniz, 3 dilim elde edersiniz)
- Dilimlediğiniz patlıcanları, yarım saat kadar tuzlu suda bekletin, suyunu süzüp, nazikçe sıkarak fazla suyunu alın ve br peçete üzerinde 3-4 dk. bekletin.
- Yumurtaları çırpın.
- Galeta ununun bir kısmını, biraz tuz ekleyerek, düz bir servis tabağına koyun. (azaldıkça yenisini ekleyin)
- Bir tavaya, bir parmak yüksekliğinde sıvı yağ koyun ve kızdırın. Yağ kızınca ocağı orta ısıya getirin.
- Patlıcanları önce, yumurtaya sonra galeta ununa bulayıp, kızartın.
- Bir peçete üzerine alarak, fazla yağının çekmesini ve soğumasını sağlayın.
- Biberleri fırının ızgarasında (yada arzu ettiğiniz şekilde) közleyin. Kabuklarını soyup, çekirdeklerini çıkarın ve iri iri doğrayın.
- Ayrı bir kapta, süzme yoğurt, tuz, kekik ve ezilmiş sarımsağı karıştırın. Biberide ekleyip çok az daha karıştırın.
- Taze soğan saplarını süzgece koyup, üzerine kaynar su dökün ve yumuşamasını sağlayın.
- Patlıcanın ucuna, bir yemek kaşığı kadar yoğurtlu harç koyup, nazikçe sarın.
- Sarmayı; soğan sapı ile bağlayıp, kurdele yapın.
Yorumlar
Yorum Gönder