HAVUÇLU KEK TARİFİ YENİLENDİ :)"
Havuçlu Kek" benim çok değerli tariflerimden biri biliyorsunuz :)
Annemin yıllar önce deneme yanılma metodu ile oluşturduğu ve onu hiç yanıltmayan bu ölçüler, iki yılı aşkın süredir blogumdan tarifi alıp, deneyenlerinde gözdesi olmuş durumda.
Kendi yaptığım bir tarif olsa, bu kadar iddalı sözler kullanmam, "güzel, deneyin" vs. derim.
Ama söz konusu anneme ait bir tarif ise eğer, mütevaziliği bırakırım bir kenara :) annemin tariflerini ne kadar övsem de az çünkü...
Havuçlu kek tarifinde bazı değişiklikler yaptım hafta sonu.
Sencer Paşa'nın partisi için, madem klasik bir kek yapıyorum, bari biraz farklı ve özel olsun dedim :)
Her tarifte olduğu gibi, tarçın yine girdiği ortamı ezdi geçti :) İçinde neredeyse bin çeşit ! olan bu kekten gelen ilk koku ve ilk ısırışta hissedilen lezzet; tarçın...
İkinci lokmadan itibaren; "hımm portakal da var sanırım bunda, hatta limon kabuğu da var galiba" şeklinde yorumlar gelmeye başlıyor.
Havuç tadı hissedilmiyor yine ama mükemmel bir nem veriyor.
Orjinal tarifte ceviz var ama ben bu sefer evde bolca bulunan fındıktan eklemeye karar verdim.
Fındık ile yapacaksanız eğer, önerim mutlaka önce kavurmanız. Kavurmadan eklerseniz, ne kadar çok olursa olsun fındık tadı hissedilmiyor ama kavrulmuş fındık ile şahane oluyor.
Hatta kuruyemişçiden kavrulmuş fındık bile alsanız, şöyle tavada bir iki çevirin derim, farkı hissedeceksiniz :)
Tarifte belirttim ama eklediğiniz kakao miktarı kadar unu eksiltmeyi sakın unutmayın. (bu hemen her tarif için geçerli)
Bu kekte de, son yaptığım havuçlu kekte de, normal un yerine kek unu kullandım ve dokusu çok farklı oluyor bana göre.
Hatta kek unların, normal unlardan tek farkının, kabartma tozu olduğuna inanmıyorum ben, mutlaka başka şeyler de var içinde :)
Neden derseniz, normalde havuçlu kek yaptığınızda, dilimlerken, süngerimsi, bulgur bulgur bir yapısı olur, deneyenler bilir hatta bıçağınız çok keskin değilse dağılır.
Ama kek unu kullandığınızda, deyim yerinde ise kalıp gibi oluyor kek, kolaylıkla kesiliyor ve çok sıkı bir dokusu oluyor.
Çok yumuşak dokusu olmayan, borcam da pişirip, rahatlıkla dilimleyeceğiniz, hatta üzerine sos dökerek browni şeklinde ikram edebileceğiniz, bir kek tarifi arıyorsanız; kek unu kullanın derim.
Daha anne tarzı, yumuşak, hafif bir kek istiyorsanız, normal un ve kabartma tozu kullanın.
Aradaki farkı özellikle belirtiyor, un seçimini sizin damak zevkinize bırakıyorum...
Son olarak, keki mutlaka bir gün önceden pişirin ve dinlendirin.
Bu şekilde tadı çok daha iyi oturuyor ve güzelleşiyor.
Malzemeler- 5 Adet (orta boy) Yumurta (minikse 6 adet)
- 2 Su Bardağı (400 gr.) Şeker
- 1 Su Bardağı (200 ml.) Sıvı Yağ
- 3 Su Bardağı (rendelenmiş) Havuç
- 1 Adet Portakal (minik rendelenmiş) Kabuğu ve Suyu
- 1 Adet Limon (minik rendelenmiş) Kabuğu
- 1 Su Bardağı (kavrulmuş ve iri kırılmış) Fındık
- 2 Yemek Kaşığı (tepeleme) Kakao
- 1 Tatlı Kaşığı (silme) Tarçın
- 3 Su Bardağı (2 yemek kaşığı eksik) Kek Unu
Yapılışı
- Oda sıcaklığındaki yumurtaları ve şekeri, şeker eriyip karışım mayonez kıvamı alıncaya kadar çırpın.
- Yağı ve portakal suyunu ekleyin ve çok az daha çırpın.
- Ayrı bir kaba, havuçları iri iri, portakal ve limon kabuğunu, rendenin ince tarafı ile rendeleyin.
- Yine ayrı bir kaba, un, kakao ve tarçını birlikte eleyin.
- Yumurtalı karışıma, önce havuç, portakal ve limon kabuğu rendesini ekleyin, çok az karıştırın.
- Unlu karışımı ekleyerek, mikserin en düşük hızında ya da çırpma teli ile karıştırın.
- Fındıkları ekleyin ve bir iki kez karıştırın.
- 25x30 cm. ölçülerinde bir borcam ya da yüksek kenarlı bir tepsinin tabanına yağlı kağıt serin. Klasik kek kalıbında yapacaksanız, büyükçe (en az 26 cm. çapında) bir kalıp kullanın ve kalıbı katı yağ ile yağlayıp, unlayın.
- Karışımı kalıba boşaltın ve 180 derece de önceden ısıtılmış fırında, 45-50 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin. İlk 30 dk. fırının kapağını açmayın.
Kalan son üç dilimi, zor şartlar altında ! koruyup, böyle afilli bir fotoğrafını çeken Yaso'cuğuma teşekkürü borç bilir, yanaklarından öperim :)
Yorumlar
Yorum Gönder