BROKOLİ İLE İKİ FARKLI MEZE...Brokoliyi, bugüne kadar sadece
zeytinyağlı yemek olarak pişirmiştim. Yılbaşı gecesi Necla abla'nın sofrasında, sirke sarımsak soslu olarak ilk kez yedim ve bayıldım !
"En kısa zamanda yapayım ben de" dedim ama siz benim en kısa zaman kavramımı öğrendiniz artık, en az iki ay :)
Hafta sonu,
taze anne Filiz yenge'de çay keyfi yaparken, söz tabiki yemeklere, tariflere geldi, herkes eteğindeki incileri dökmeye başladı :)
"Brokoliyi, bu kez sirkeli sarımsaklı yapacağım" dedim, bunun üzerine Filiz yenge; "ben patlıcan salatası gibi yapıyorum, süper oluyor, çocuklar bile bayıla bayıla yiyor" dedi.
Yapımı çok basit ama lezzetli olduğu daha anlatırken belli olan bu tarifi hemen not aldım.
İki demet brokoliyi haşlayıp, kardeş payı ikiye böldüm :)
Her iki şekline de bayıldım ama özellikle sirke sarımsak soslu olan, müthiş.
İki dilim taze ekmek ile silip süpürdüm hepsini :)
Sirke sarımsak soslu olanı, davet sofralarınız için, bir gün önceden hazırlayıp, buzdolabında saklayabilirsiniz. Dinlenince daha da güzel oluyor.
Yoğurtlu olanı yapacaksanız, aynı gün hazırlamanızı öneririm... Çok işiniz var ise, brokoliyi bir gün önceden haşlayıp, yoğurtlu sos ile, servisten kısa bir süre önce karıştırarak hazırlayın.
Göz kararı ölçü vermeyi sevmediğim için, kendi kullandığım ölçüleri yazdım, siz damak zevkinize göre değiştirebilirsiniz, mayonezi arttırıp, azaltmak gibi, sadece sirke veya sadece limon ile yapmak gibi, siz bilirsiniz :)
YOĞURT SOSLU BROKOLİMalzemeler- 1 Demet Brokoli (300 gr.)
- 2 Yemek Kaşığı (tepeleme) Yoğurt
- 1 Tatlı Kaşığı (tepeleme) Mayonez
- 2-3 Diş Sarımsak
- 2 Yemek Kaşığı (3-4 adet) İri Kırılmış Ceviz
- 1 Yemek Kaşığı (brokoliyi haşladığınız) Su
- Tuz
Yapılışı
- Brokoliyi minik demetler halinde (çiçek çiçek) ayıklayın. Sapları çok uzun ise biraz kesin.
- Bir tencereye koyun ve üzerini biraz geçecek kadar kaynar su ekleyin. Orta ateşte kaynatmaya başlayın, su kaynayınca ateşi kısın ve 20-25 dk. sapları iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.
- Haşlanan brokoliyi süzün ve minik minik doğrayın.
- Derin bir kasede, yoğurt, mayonez, ezilmiş sarımsak, ceviz, tuz ve suyu çırpma teli ile iyice karıştırın.
- Brokoliyi ekleyin ve karıştırın.
ZEYTİNYAĞLI SİRKE SARIMSAKLI BROKOLİ...
İşte yine neredeyse, tüm malzemeleri, isminde yazan yemeklerden biri :)
Restoran menusunde olsa, yanına bir de; "haşlanmış ve limon ilaveli" yazarlar kesin, oldu bitti :)
Bu mezeyi isterseniz sadece sirke ya da sadece limon suyu ile de hazırlayabilirsiniz. Benim favorim karışık olanı.
Sarımsak konusunda elinizi bol tutun ama sakın cimrilik yapmayın :)
Malzemeler
- 1 Demet Brokoli (300 gr.)
- 5 Yemek Kaşığı Sızma Zeytinyağ
- 3-4 Diş Sarımsak
- 2 Yemek Kaşığı (taze sıkılmış) Limon Suyu
- 1 Yemek Kaşığı Elma Sirkesi
- Tuz
Yapılışı
- Brokoliyi minik demetler halinde (çiçek çiçek) ayıklayın. Sapları çok uzun ise biraz kesin.
- Bir tencereye koyun ve üzerini biraz geçecek kadar kaynar su ekleyin. Orta ateşte kaynatmaya başlayın, su kaynayınca ateşi kısın ve 20-25 dk. kadar, sapları iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.
- Haşlanan brokoliyi süzün.
- Bir kasede, zeytinyağ, ezilmiş sarımsak, limon suyu ve sirkeyi çırpma teli ile iyice karıştırın.
- Sosu brokolilerin üzerine gezdirin ve nazikçe karıştırın.
- Brokoliyi haşlamak yerine buharda pişirerekte hazırlayabilirsiniz, vitamini hiç kaybolmamış olur. Ben Marifetli Set'in "buhar da pişirme tenceresi" ile pişiriyorum çoğu zaman sebzeleri. Ümran'cığım haklısın, haşlanmış olanın tadı ve görüntüsü, daha bir güzel :)
Yorumlar
Yorum Gönder