RENGARENK BAHAR SALATASI...Aslında "
Altın Günü :)" sofrasından yayınlamak istediğim ilk tarif; patlıcan beğendili tart idi. Dergide fotoğrafını görür görmez vurulduğum ve "ilk fırsatta yapmalıyım" dedirten bir tarifti.
Yanıltmadı da beni, eminim sizler de deneyince çok beğeneceksiniz.
Ama hafta sonu çok gezenti olunca, hatta bu sabah dışarda yapılan bir kahvaltı ile direk işyerine gelince, tarifin olduğu dergi de evde olunca, arayı çok açmadan blogu sık sık güncellemek isteyince, geriye, herhangi bir yere bakmadan, akıldan uydurma hatta biraz da doğaçlama yapılan bu salatanın tarifini vermek kalıyor :)
Ne uzun bir cümle oldu bu Allahım ! :)
Nohut salatası için aklımda çok sade bir tarif oluştu önce, kuru soğan, yağ ve limon...
Nohut piyazı yani.
Nedeni de benim kuru fasulye ile aramın iyi olmaması ve ne zaman dışarıda köfte yesek içimden "bu piyazı nohutla ya da barbunya ile niye yapmazlarki sanki" diye düşünmem :)
Zaten birbirine çok benzeyen sebzelerden birini severim ben hep, semizotuna bayılırım ama ıspanağı çok sevmem. Kuru fasulye ile hiç aram yoktur ama nohutlu herşeyi severim :)
Kızlara, yapımı basit ama farklı bir salata yapmak istedim, nohut piyazı da gözüme çok sade görününce,
yeşil mercimek salatası'nın çok benzeri olan bu salatayı uydurdum :)
Tadına bayıldılar sanırım çünkü
Yaso; "bitmesin diye yavaş yavaş yiyorum" dedi :)
Nohutları haşlanmış -konserve- kullanabilir ya da bir kaç gün önceden haşlayıp buzdolabında saklayabilirsiniz ama salatayı servis etmeden kısa süre önce hazırlamanızı öneririm.
Nar ekşisi yok ise limon da kullanabilirsiniz ama nar ekşisinin tatlı-ekşi tadı, bu salataya bambaşka bir hava veriyor.
Kırmızı biberi çiğ olarakta ekleyebilirsiniz, közlenmişte. Her ikisi de süper olur.
Nohut, karbonhidrat açısından diyetlerde çok önerilmiyor yanlış bilmiyorsam ama yanında başka yiyecekler yoksa tek başına doyurucu ve lezzetli bir öğün olabilir bence :)
Bu arada bir önceki yazıya; "böyle bir sofrada diyeti bozmadıysanız helal olsun" ya da "tekrar böyle sofralar kurmaya başlayıp, diyeti bozmayın sakın" gibi yorumlar geldi :)
Tekrar ediyorum :) ben belirli kalıplara ya da listeye bağlı bir diyet yapmıyorum herşeyi yiyorum ama azar azar yiyorum ve sporumu aksatmıyorum...
Malzemeler- 1 Su Bardağı Nohut
- 4-5 Dal Taze Soğan
- 4-5 Dal Taze Nane
- 6-7 Dal Dereotu
- 6-7 Dal Maydanoz
- 3 Yemek Kaşığı (konserve) Mısır
- 1 Adet (orta boy) Kırmızı Biber
- 3-4 Yemek Kaşığı Sızma Zeytinyağı
- 2 Yemek Kaşığı Nar Ekşisi
- Tuz
Yapılışı
- Nohutları bir gece önceden, (üzerini iki parmak geçecek kadar) ılık, tuzlu su ile ıslatın.
- Ertesi gün süzün ve kaynar su ekleyerek 3-4 dk. kaynatın, tekrar süzün.
- Üzerini iki parmak geçecek kadar su ekleyip, düdüklü tencerede 10-15 dk. kadar yada normal tencerede nohutlar yumuşayıncaya kadar haşlayın, süzün.
- Nohut biraz ılınınca kabuklarını soyun.
- Taze soğanı ve kırmızı biberi minik minik doğrayın.
- Maydanoz, nane ve dereotunu ince ince kıyın.
- Tüm malzemeleri birleştirip, güzelce karıştırın, fazla bekletmeden servis yapın.
* Nohutları haşladıktan sonra süzüp, buzdolabına poşetine koyarak, derin dondurucuda haftalarca saklayabilirsiniz.
* Fotoğraflar Yaso'cuğum ve adaş şekerim'e ait...
Yorumlar
Yorum Gönder