ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ MENEMEN BÖREĞİ :)Bu böreğin yapılışını, televizyonda izlediğim ve ölçülere bile gerek duymadan kendimi hemen mutfağa atıp yapışım, annem ve babama tattırışım, "çok güzel" lafını duyup, sonraki aylarda, "artık yeter, başka bir şeyler de yapsan" diyecek kadar bıktırmış olmam ! bugün gibi gözümün önünde :)
Hatıralarım çok net bu börek ile ilgili :)
Yıl 2001...
Neden hatıralarım çok net ? Çünkü o günkü Müge ile bugünkü mutfak kuşu Müge arasında dağlar, uçurumlar var :)
O günlerin Müge'si kırk yılda bir mutfağa girer, o da annesinin ertesi gün misafirleri varsa ve yardım etmesi gerekiyorsa !
Yemek programı varsa kanal değiştirilir, yemek dergilerinin isimleri nedir bilinmez, o derece yani :)
Hani meşhur olduktan sonra tüm şarkıcıların; "küçükken saç fırçasını mikrofon yapar, ayna karşısında şarkı söylerdim" demesi vardır ya...
Ya da bugün profesyonel olarak yemek yapan çoğu kişinin; "annemin mutfakta olmamasını kar bilir, hemen malzemeleri çıkarıp, bir şeyler yapardım" demesi gibi.
İşte benim böyle anılarım yok, zaten bu yüzden beni çok eskiden tanıyıp, şimdi blogumu izleyen dostlarım hayretler içinde :)
Mutfak ile olan tek ilişkisi, yılda bir iki kez,
tiramisu ve
mahlepli tuzlu kurabiye yapmak olan birinin bugün geldiği nokta, hakikaten küçümsenecek gibi değil :)
İçimde kendimin bile bilmediği bir mutfak aşkı varmış meğer ama benim haberim yokmuş :)
İşte bu börek benim için, bu nedenle çok anlamlı...
Yemekle ilgimin hiç olmadığı bir dönemde, acilen mutfağa girmemi sağlayan ve o gün bugündür çoğu kahvaltı soframın baş köşesinde yer alan basit ama çook lezzetli bir börektir kendileri...
Baştan söyliyeyim, bu börek en güzel milföy hamuru ile oluyor.
Ben bir kez
baklava yufkası ile de denedim ama sonuçtan memnun kalmadım, yani börek değil de sadece iç malzeme yiyormuşsunuz gibi oluyor...
Klasik poğaça hamurunun içinde denedim, o da gayet güzel oluyor.
Hazır yufka ile de denedim, baklava yufkasına nazaran daha iyi oluyor ama iç malzemesi yoğun, zengin bir börek olduğu için en güzel hali milföy ile yapılanı.
Bu böreği genellikle uzun dikdörtgen şeklinde yapıyordum, yani kare milföy hamurunu biraz inceltip, ortasına harcı koyup, zarf gibi kapatarak... Bazen de aynı şekilde yapıp, üzerine çizik atarak, karnıyarık böreği gibi.
Bu sefer kol böreği şeklinde yaptım, seçenekler sınırsız, size kalmış...
Biber olarak yarı yarıya yeşil ve kırmızı da kullanabilirsiniz, çok ahenkli oluyor :)
İç malzemesini bir gün önceden hazırlayıp, buzdolabında saklayabilirsiniz.
Böreği ise, mutlaka servis etmeden hemen önce pişirin, malum milföy çok beklemeyi sevmez.
Böreği pişirdikten sonra, ılınınca, strechfilm ya da folyo ile paketleyerek derin dondurucuda saklayabilirsiniz, ani misafir geldiğinde, sıcak fırına koyup, yarım saat kadar ısıtın, yeni pişirmişsiniz gibi oluyor.
Malzemeler- 8 Parça (kare) Milföy Hamuru
- 2-3 Adet Çarliston ya da 4-5 Adet Sivri Biber
- 2 Adet (orta boy) Domates
- 1 Su bardağı (dilimlenmiş) Sosis
- 1 Paket (400 gr.) Mantar
- 3-4 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
- Tuz - Karabiber
- 1 Adet Yumurta Sarısı (üzeri için)
Yapılışı
- Mantarları, ince ince dilimleyin ve yarım limon sıktığınız, 1 lt. kadar su da, 10 dk. kadar haşlayıp, süzün.
- Derin bir tavaya sıvıyağı koyup, kızdırın.
- Biberleri ince ince dilimleyin.
- Biberleri ve sosisleri yağa ekleyin, orta ateşte sürekli karıştırarak, sosisler ve biberler hafif kızarana kadar kavurun.
- Mantarları ekleyin ve 1-2 dk. daha kavurun.
- Kabuklarını soyup, minik minik doğradığınız domatesleri de ekleyin ve domatesin çiğ kokusu gidene kadar, 1-2 dk. kısık ateşte pişirin.
- Tuz ve karabiber ekleyip, ocağı kapatın. Karışımı ılınmaya bırakın.
- Milföy hamurlarını oda sıcaklığında yumuşaması için yarım saat kadar bekletin.
- Yumuşayan milföy hamurunu, unlanmış tezgahta, oldukça uzun dökdörtgen olacak şekilde açın.
- Uzunlamasına harcı yayın ve yine uzun tarafından başlayarak rulo yapın.
- Hafifçe yağladığınız tepsiye kol böreği olacak şekilde dizin.
- Aralarında biraz boşluk olacak şekilde sarın ki milföy hamuru rahat rahat kabarsın.
- Yumurta sarısını bir kaç damla sıvıyağ ile inceltin, bir fırça yardımı ile böreğin üzerine sürün.
- Üzerine çörek otu veya susam serpin.
- 180 dereceye ayarlanmış ama önceden ısıtılmamış fırına koyun. Üzeri ve altı turuncu oluncaya kadar, yaklaşık 30-35 dk. pişirin.
* Milföy hamuru ile yapılan börekler; fırına verilmeden önce sıcak bir ortamda yarım saat kadar mayalanmaya bırakılırsa, çok daha pufidik oluyor. Ben bu işi, henüz fırın ısınmadan böreği koyarak yapıyorum, fırın yavaş yavaş ısınırken, hamurda mayalanmış oluyor...
İLAVE NOT : Sevgili Ayşenur'dan tarife harika bir ekleme geldi. Böreğin iç malzemesine, dilimlenmiş siyah zeytin ve mısır da ekleyebilirsiniz. Hatta hemen, sıcak sıcak yiyecekseniz, rendelenmiş kaşar... Pizza lezzetinde harika bir şey olur :) Ayşenur adını bile buldu; Dürüm Pizza ! ...
Yorumlar
Yorum Gönder