CANCAĞIZIM SANA BAŞKA İSİM BULAMADILAR MI? :)
Türk mutfağında komik yemek ismi pek çoktur, ilk aklıma gelenler; dilber dudağı, hanım göbeği, vezir parmağı ve hatta
karnıyarık :)
Ama bu kadınbudu hakikaten çok komik yahu :)
Aslında, yeni nesil aşçılarımız bu konuda epey çaba sarf ediyor; sigara böreğine; rulo börek, kadınbudu köfteye; pirinçli köfte diyenler var ama sanırım bunun oturması uzun yıllar alacak.
Babam anlatmıştı; Erdek’te bir sokak varmış; oturanların neredeyse tamamı eşi vefat eden hanımlardan oluştuğu için adı; “Dullar Sokağı” :) sonradan belediye yakışmadığını düşünüp, adını bir çiçek ismi ile değiştirmiş ama nafile… Yeni isim, sadece bir tabeladan ibaret, oturanlar ve postacı dahil herkes için orası hala; Dullar Sokağı…
Sanırım mutfağımızın klasikleşmiş tarifleri için de bu geçerli, bu köfte çok uzun yıllar daha bizim için; kadınbudu köfte :)
Kadınbudu köfte; yine annemi mutfağa sokup, tepesine dikilerek :) birlikte hazırladığımız bir tarif.
Çünkü –her şeyi olduğu gibi- bu köfteyi de annem şahane yapar, ne zamandır canım da istiyordu ama biliyorum ki annemden tarifi alıp kendim yapsam, hepsini bitiremeyeceğim, anneme dedim; "gel yapalım afiyetle yiyelim" :)
Eşim ağzına bile sürmedi, hatta yaparken gelip gidip, “kıymaya yazık valla” bile dedi, o derece yani :)
Annemin tarifi; oldukça sade, içinde çok fazla baharat yok, yerken karabiber, kıyma ve pirincin tadını hissediyorsunuz yoğun olarak.
Kadınbudu köfte; haşlanmış pirinç ile de yapılabiliyormuş ama en güzel hali pilav ile yapılanı, pilavın yağı, tuzu, lezzeti, köfteyi çok etkiliyor.
Çoğu yerde soğuk meze olarak geçiyor ve şarküterilerde de soğuk olarak satılıyor yani misafirleriniz gelmeden saatler önce hazırlayabilirsiniz, şahsi fikrim ise pişer pişmez yenmeyecekse eğer ısıtılarak yenmesi yani ben sıcak daha çok seviyorum :)
Malzemeler (15 adet için)
- 500 Gr. Kıyma (kuzu ve dana eti karışık olursa daha iyi olur)
- 1 Su Bardağı (tepeleme) Sade Pirinç Pilavı
- 1 Adet (orta boy) Kuru Soğan
- 10-15 Dal Maydanoz
- 3 Adet Yumurta
- 2-3 Yemek Kaşığı Un
- Tuz-Karabiber
Yapılışı
- Bir tavaya 1 yemek kaşığı kadar sıvı yağ koyun ve "kıymanın yarısını" orta ateşte, 4-5 dk. sürekli karıştırarak kavurun, indirmeye yakın çok az tuz ekleyin. Ilınmaya bırakın.
- Derin bir kaseye, kavrulmuş kıyma, çiğ kıyma, rendelenmiş soğan, pilav, kıyılmış maydanoz, 2 adet yumurta ve tuz ile karabiberi koyun.
- Malzemeler karışıncaya kadar yoğurun, ızgara köftedeki gibi malzemeler özleşinceye kadar yani çok yoğurmanıza gerek yok.
- Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparın ve yassı köfte şekli verin.
- Geniş bir tabağa un serpin, çukur bir tabağa yumurtayı kırın ve çırpın.
- Köfteleri önce una, sonra yumurtaya bulayın ve kızgın yağda kızartın.
- Bir peçete üzerine alarak fazla yağının süzülmesini sağlayın.
NOTLAR;
- Köfteyi; sade pilav yerine "Arpa Şehriyeli Pilav" ile de hazırlayabilirsiniz, gayet güzel oluyor.
- Yoğurduktan hemen sonra şekil vermekte zorlanırsanız, yarım saat kadar buzdolabında bekletin, daha kolay şekil alır. Ama yinede bu köftenin biraz cıvık ve zor toparlanan bir köfte olduğunu ancak una buladığınızda tam bir toparlanma olduğunu unutmayın, nazik bir köfte bu :)
- Köfteyi pişirdikten sonra biraz ılınınca derin dondurucuya kaldırabilirsiniz, uzun süre saklanıyor bu şekilde.
- Buzdolabında ise 3-4 gün lezzetinden bir şey kaybetmiyor, tecrübe ile sabittir :)
- Soğanı rendenin ince tarafı ile rendelemeyin, sulanır ve acılaşır.
- Karabiber konusunda cimri davranmayın, elinizi bol tutun :)
Yorumlar
Yorum Gönder