Yeni bir ay yeni umutlar demektir.
Bu sabah yine Ingiltere her zamanki gibi gri bulutlari, alisilmiz o biktiran, o kadarda huzunlendiren ve insani her turlu duygulara surukleyecek yagmuruyla bize merhaba dedi.
Bugun tatil gunum o kadar yorgun, yogun gecen gunlerin ardindan uymak ve dinlenmek istedim ama uyumadim. Alismisim galiba bu hayata:)
Neti actim ve blogumun cok garip kaldigini hissettim oysaki birikmis o kadar tarif varken:) ''bir kac tarif eklemen sart artik Fatma'' dedim.
1 hafta once kahvaltiya davet ettigim arkadaslarima yaptigim Arnavut boregini eklemem gerek artik dedim.Bu tarifi 3 yil once henuz bir blog sahibesi degilken. Annecigimin yaptigi acma borekler aklima gelince huzunlu bir sekilde acma borek tarifleri ararken nette, bu tarifi sevgili
Hatice'de gorunce iste bu deyip basladim acmaya.
Hatice'ye ve onun sevgili kayinvalidesine cok tesekkurler tarifleri icin,acma oldugu icin sizi korkutmasin! Cok kolay yapilan ve lezzetli bir borek 2-3 gunde felan bayatlamiyor harika yani,
hadi tarife gelim artik sevgili
Hatice'nin anlatimiyla iste tarifimiz,
Arnavut Böreği:
Hamur malzemeleri:- 1kg un
- tuz
- su (arzuya göre süt+su karışımı)
Peynirli iç harcı:- 350gr peynir, ezilmiş
- 1 yumurta
- yarım su bardağı yoğurt
- arzuya göre doğranmış maydanoz
Kıymalı iç harcı:- 250-300gr kıyma
- 3 orta boy kuru soğan
- yarım demet maydanoz
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
Ayrıca:- 1 su bardağı sıvıyağ
- nişasta
Hazırlanması:- 1kg unun dibinden 2 parmak ayırın. Ayırdığınız una göz kararı nişasta ekleyip bir kenara alın. Kalan un, tuz ve su ile çok yumuşak olmayan bir hamur yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru yarım saat dinlendirin.
- Hamuru rulo yapıp ikiye bölün. Böldüğünüz yarımları on beşer bezeye ayırın. İlk 15'li bezeyi merdane ve un+nişasta karışımı yardımıyla pasta tabağı büyüklüğünde açın. Aralarını tek tek yağlayıp üst üste koyun. (en üste yağ sürülmeyecek) Bu grubu daha büyük bir tabağa alıp buzdolabına kaldırın. Diğer 15 bezeye de aynı işlemleri uygulayın. İlk kaldırdığınız grubu buzdolabından çıkartın. Merdane ile tek yufka haline gelecek ve tepsinizden daha büyük olacak şekilde açın.
- Tepsinizi yağlayın. Yufkayı dışa sarkacak şekilde tepsinin içinde hafif büzerek serin. (büzmezseniz ince kalabilir) İç malzemeyi karıştırıp yufkanın üzerine yayın.
- Buzdolabındaki diğer yufka grubunu da yine tepsiden büyük olacak şekilde açın. Karşılıklı kenarlarını katlayıp bohça yaparak tepsiye alın. Tepsinizin içinde bohçayı açıp yine büzerek tepsiye serin. Alttaki yufkanın kenarlarını üste kapatın. Böreği kesin. Bardakta kalan yarıdan biraz az sıvıyağı üzerine gezdirip elinizle yayın. 190C fırında pişirin.
Not:
- 1. Bezeleri bir gün önceden pasta tabağı gibi açıp buzdolabına kaldırabilirsiniz. Böylece ertesi gün açıp pişirmeniz kolaylaşacaktır.
- 2. Kıymalı iç ile yapacaksanız: Kıymayı yağ ile tavaya koyup suyunu çekene kadar kavurun. Yemeklik doğradığınız kuru soğanı ekleyip soğanlar ölene kadar ağzı açık şekilde kavurmaya devam edin. Soğanlar ölünce kalan malzemeleri ekleyip soğumaya bırakın.
Yorumlar
Yorum Gönder