Bruschetta
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
DOMATES EKMEK :)
Evet bildiğin domates-ekmek… Ama sevgili İtalyanlar akıl etmiş, mis gibi Akdeniz lezzetleri bir araya gelmiş, süslenmiş püslenmiş, olmuş sana; bruschetta… :)
Orijinalini, vatanında yeme şansına sahip olmuş ve eminim her Türk’ün vereceği tepkiyi vermiştim; “bildiğin domates-ekmek ama ne güzel akıl etmişler, helal olsun” :)
Bruschetta; her şeyi ile bizim damak tadımıza çok uygun. Hem kendi yediğimde hem de internette yer alan tariflerde domates çiğ olarak kullanılmış ve bu şekilde de çok lezzetli oluyor.
Ama benim canım, nedense domatesleri biraz sotelemek istedi ve de çok hoş oldu :)
Aşağıda kendi denediğim şekilde yazdım, domatesi çiğ olarak denemek isterseniz;
- Domatesin kabuklarını soyun ve çekirdeklerini çıkarın.
- Minik minik doğrayın.
- Biraz zeytinyağı, tuz, taze çekilmiş karabiber, taze ya da kuru fesleğen, ezilmiş bir diş sarımsak ile karıştırın.
- Sulanmasına izin vermeden -yani çok bekletmeden- kızarmış, sıcakken sarımsak ve zeytinyağı sürülmüş ekmeklerin üzerine ekleyin ve hiç bekletmeden servis edin.
Bruschetta; bir kez denendikten sonra, herkesin kendi dokunuşlarını yapacağı bir tarif bence…
Ben köy ekmeği ile denedim ama eminim beyaz baget ekmek ile de şahane olur.
Evde taze fesleğen olmadığı için, kuru fesleğen kullandım ama taze fesleğen ile çok daha güzel olacağına eminim.
Domatesi çiğ olarak yaparsanız, içine ay şeklinde doğranmış kırmızı soğan da eklenebilir.
Ya da küp küp doğranmış beyaz peynir. Peynirli yaparsanız, soğan eklemeyin ama çok hoş olmaz :)
Bruschetta; genellikle akşam yemeğinde, yemek öncesi ikram ediliyor. Bana göre ise; beş çayı sofralarında hatta kahvaltıda mükemmel olur.
Sözün özü; ne şekilde olursa olsun, deneyin hatta farklı denemelerinizi bana yazın lütfen, ben de öğreneyim :)
Malzemeler
- 4 Dilim Ekmek
- 8-10 Adet Kiraz Domates (ya da 1 adet iri domates)
- 2-3 Diş Sarımsak
- 3-4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
- Tuz-Karabiber
- ½ (yarım) Çay Kaşığı Kuru Fesleğen ya da 3-4 Dal Taze Fesleğen
Yapılışı
- Domatesin kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkarın ve minik minik doğrayın.
- Minik bir teflon tavaya; 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin ve iyice ısıtın.
- Isınan yağa; (ateşi kısmadan) irice doğranmış bir diş sarımsak ve domatesleri ekleyin, sürekli karıştırarak 30 sn. kadar pişirin.
- Ateşi kapatın ve tuz, taze çekilmiş karabiber, taze ya da kuru fesleğen ekleyin, çok az karıştırın.
- Ekmekleri; önlü arkalı iyice kızartın.
- Kızaran ekmek dilimlerinin üzerinde sarımsağı gezdirin ve aromasının çıkmasını sağlayın.
- Bir fırça yardımı ile ekmeklerin üzerine biraz zeytinyağı sürün.
- Domatesli harcı, ekmeklerin üzerine paylaştırın ve hiç bekletmeden servis edin.
NOTLAR
- Domatesin kabuklarını (özellikle pişirerek yapıyorsanız) mutlaka soyun. Kızgın yağa ekleyince, kabukları hemen sıyrılıyor ve görüntüsü hiç hoş olmuyor.
- Domatesleri kızgın yağa eklediğinizde epey bir sıçrayıp, etrafı batıracak, baştan söyleyeyim de arkamdan konuşmayın :)
- Ekmeğe sarımsak ve zeytinyağı sürmek yerine, evde varsa sarımsaklı zeytinyağı sürebilirsiniz. Ben ilk seferinde mümkün olduğunca, orijinalini yapmak istedim ama bir dahaki sefer kesinlikle Çeşnili Zeytinyağı sürerim :)
- Bruschetta ile ilgili internette pek çok bilgi var ama ben en çok sevgili GIA’cığımdan yararlandım. Üstelik bir de video eklemiş, meraklıysanız mutlaka izlemenizi öneririm.
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Yorumlar
Yorum Gönder