HAMURSUZ PİZZA GİBİ...Bu tarifi öğrendiğim günden beri kaç kez yaptığımı artık unuttum.
Üstelik söz ettiğim zaman aylar yıllar değil, sadece birkaç hafta :)
Gecenin kaçı olursa olsun, karnım aç tok fark etmez, fırından çıktığı anda neredeyse yarısını indiriyorum mideye :)
Ertesi gün ofiste de kalanını…
Bitmesin diye yavaş yavaş yiyorum o derece :)
Tarif; yine Siret yengeciğimden…
Patates Çorbası’nın olduğu sofrada bu güzellikte vardı.
Hatta o gün yemekte neler olduğunu öğrenince; “yenge sen benim patates dosyası hazırladığımı mı duydun Allah aşkına” diye şaşkınlığımı dile getirmiştim :)
Çorba ve ograten’i afiyetle yiyip, tarifini peçetelere yazdığımı görünce, meşhur antika yemek kitabını verdi bana, içinde hem değişik, hem de klasikleşmiş patatesli yemek tarifleri olan.
Şimdi onlara çalışkan bir Müge lazım, oturmasın, pişirsin sizler ile de paylaşsın, hadi bakalım hayırlısı :)
Yapımı çok kolay ama yemekleriniz için şahane bir eşlikçi olabilir bu tarif…
Sadece yemeklerde değil, çay sofralarınıza hatta kahvaltıya da yapabilirsiniz, süper olur.
Hamursuz pizza gibi…
Patatesli tariflerin pek çoğu ilk piştiğinde güzeldir, ertesi gün tadı pek hoş olmaz, bilirsiniz, bu tarif ikisinin ortası, ilk fırından çıktığında yerseniz olağanüstü ama ertesi gün, kalan kısmı yine fırında ısıtırsanız mis gibi oluyor :)
Kremalı Patates'e göre çok daha hafif ve kıvam olarak daha güzel bence.
Malzemeler- 5-6 Adet (orta boy) Patates
- 2-3 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
- Tuz - Karabiber
- 3,5 Yemek Kaşığı (tepeleme) Un
- 1 Adet Yumurta Sarısı
- 2 Yemek Kaşığı (tepeleme) Tereyağ
- 2 Su Bardağı (400 ml.) Süt
- 1 Su Bardağı (rendelenmiş) Taze Kaşar Peyniri
- 1 Su Bardağı (minik doğranmış) Taze Kaşar Peyniri
Yapılışı
- Patateslerin kabuklarını soyup, halka halka doğrayın.
- Patatesleri; derin bir kasede, sıvıyağ, tuz ve karabiber ile karıştırın.
- Fırın kabına patatesleri (hafif yatık, üstteki alttakinin yarısına gelecek şekilde) dizin.
- Minik minik doğranmış kaşar peynirini patateslerin üzerine serpin.
- Ayrı bir tencerede; süt, tereyağ, un, yumurta sarısı ve biraz tuzu çırpma teli ile iyice karıştırın. Orta ateşte sürekli karıştırarak pişirmeye başlayın.
- Karışım kaynayınca, yarım dakika kadar pişirip, ateşten alın.
- Karışımı hiç bekletmeden, patateslerin üzerine yayın.
- 180-190 derecede ısınmış fırında 40-45 dk. patatesler yumuşayıncaya kadar pişirin.
- Pişirme işleminin ortalarında, bir bıçak yardımı ile sosun üzerinde çizikler yapıp, sosun patateslerin içine girmesini sağlayın.
- Patatesler pişince, rendelenmiş kaşarı üzerine serpin ve kaşar eriyinceye kadar tekrar fırına verin.
- Sıcak servis yapın.
KÜÇÜK BİR BİLGİ;
Graten: özel küçük bir yakma tüpü (pürmüz) ile besinlerin üzerinin karamel rengi alıncaya dek yakılması...
Ograten: beşamel sos ve peynir ile karışıtırılarak yapılan yemeklerin tümü... peynir ile üzerinin yakılmasıdır...
Yorumlar
Yorum Gönder