Kerevizin salatasını çok severim. Tarifin hemen hemen herkes tarafından yapıldığını düşündüğüm için çok uzatmadım. Faydalarının çoğunu bilinmediğini düşündüğüm için, internetten derlediğim bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istedim.
Kerevizin tarihi çok eskilere, antik Yunan’a kadar dayanır. O zamanlar kereviz o kadar kutsal bir bitki olarak biliniyordu ki, spor yarışmalarını kazananların başlarına ödül olarak yabani kerevizden taç yapılıp konulurdu. Ancak kerevizin şöhreti kötü bir talihsizlik sonucu (spor yarışmalarını kazanan kralın oğlunu kereviz yaprakları arasına giren bir yılan soktu) lekelendi ve yalnızca ölüm çelengi olarak kullanılmaya başlandı.
2500 yıl önce hekimlerin babası Hipokrat, “altüst olmuş sinirleriniz için kereviz besininiz ve ilacınız olsun” demiştir.
Kerevizin anayurdu Akdenizdir. Eski Yunan, Romalılarca koku verici olarak ve ayrıca şifalı ot gibi kullanıldığı bilinmektedir. Yaprakları ise çeşitli dönemlerde hüznün ve zaferin simgesi olmuştur. Homeros, İlyada’sında Archille in bu bitkiyi görkemli saçlarının tedavisinde kullandığından söz eder.
Kereviz, deniz havası alan rutubetli yerlerde yetişir ve soğuk havada kolayca don tutar. Geniş yaprakları ve uzun yaprak sapları ve şişkin bir gövdesi vardır. İki çeşit kereviz vardır, bunlarda bir tanesi kökü yumru bağlamayan, yaprak sapları uzun olan yaprak kerevizi, diğeri ise, yaprak sapları kısa kökü yumrulu, kök kerevizidir.
* C vitamini yönünden oldukça zengin olan kereviz, vücudun günlük C vitamini ihtiyacının % 15 ini karşılar. 100 gr. kerevizde 2 mgr. A vitamini, 15 mgr. C vitamini, 4 mgr. kalsiyum, 10 mgr. potasyum ve 2 mgr. demir bulunur.
* İki orta boy kerevizde sadece 20 kalori vardır.
* Uzmanlar kerevizin yaprak ve saplarının çok faydalı olduğunu belirtmiştir.
*mideyi kuvvetlendirir ve iştah açar.
*iç salgı bezlerini ve özellikle vücutta çok çeşitli vazifesi olan böbrek üstü bezlerini çalıştırır,
* sinir yorgunluğunu ve unutkanlığı, başağrısını giderir
*Kanı pisliklerinden temizler ve sivilcelerin geçmesine, yüzün pembe bir hal almasına yarar
* Karaciğerin şişliğini giderip onu yorgunluk maddelerinden temizler. Sarılığı giderir,
*böbrekleri çalıştırır, fazla suyu dışarı atar. Böbreklerden kumu, taşı döker.
*Şişmanları zayıflatır
*cinsel faaliyeti arttırır
*B vitamini, demir ve kireç yönünden zengin olan kereviz şeker, yüksek tansiyon ve romatizma hastalıklarına da iyi gelir.
*Amerika'da yapılan deneylerde, kerevizin içindeki kimyasal maddelerin vücudun bağışıklık sistemini güçlendirdiği, canlılarda tümör oluşumunu önlediği ve tümör oluşum riskini % 38 ile % 50 oranında azalttığı gözlemlenmiştir.
* 1 büyük kereviz
* 3-4 diş sarmısak
* yogurt
* 1kaşık mayonez
* tuz
yapılışı:
* Kereviz rendelenir. ( Rendelenen kereviz çabuk karardığından yoğurt ve malzeme hemen konup karıştırılmalıdır.)
* Yoğurt, mayonez, sarmısak, biraz tuz ve ceviz eklenip karıştırılır
AFİYET OLSUN
Yorumlar
Yorum Gönder