Tarhana çorbasını besleyici ve yazdan esinitiler taşıdığı için çok severim.....Aslında yaz mevsimini çok sevdiğim için tarhana çorbasında yazdan birşeyler bulmak istiyorum sanki...
Gelelim Tarhana kelimesinin kökeni ve yapılışına. Tarhana kelimesi Farsçadır. Orta Asya'dan gelen Türkler her türlü yiyeceği kurutarak saklamaya çalışmışlar ve yoğurdun saklanması için de Tarhana çorbasını bulmuşlardır. Önemli bölümü yoğurttan oluşan Tarhana çorbası besleyici olduğu kadar kuru toz şeklinde olduğu için uzun süre saklanabilir. Türkiye'de Tarhana çorbasının birçok türünü bulabilirsiniz. Ülkemizde Denizli, Kahramanmaraş yörelerinde ve Beypazarı'nda ünlüdür. (Benim hangi yöre tarhanası yaptığımı profilimi okuyanlar anlamışlardır. K.Maraş yöresinin severek cips gibi de yediği ince tarhanadan yaptım çorbamı)
Tarhana Yapımı: Yörelere göre değişmekle birlikte genellikle şu şekilde yapılır. Yoğurt, nane, un, kırmızı biber, yeşil biber, istenirse soğan (sanırım toz haline getirlen tarhanada oluyor) iyice kıyılıp parçalanarak karıştırılır. Ovularak hamur haline getirilen harç, bir kap içinde üstü bir bezle örtülerek mayalanması ve kabarması için en az bir hafta bekletilir. Bekleme süresi tarhananın türünü belirler. Görece daha uzun süre mayalanmaya bırakılan tarhana
ekşi tarhana olur, daha az bekletilerek kurumaya alınan (işleme sokulan) tarhana
tatlı tarhana olur. Mayalanan harç, parçalar halinde bir yörük dokuması ya da bez üzerine dizilir ve açık havada, gölgelik bir yerde kuruması beklenir. Kuruyunca da elle ovulup toz haline getirilerek, bazı yörelerde ise daha büyük parçalar ya da simit halinde kurutularak saklanır.
Türkiye'nin batı bölgelerinde, özellikle Rumeli geleneğinde tarhana çorbası, kese yoğurdu, un, domates, kuru soğan ve mutlaka tarhana otu, tuz, istenildiği kadar acı biber kullanılarak hazırlanır, başkaca katkı malzemesi kullanılmaz.
TARHANA ÇORBASI
malzemeler:
*3 yemek kaşığı yağ
*3 yemek kaşığı un
*1 kaşığı yakın domates salçası
*1 Su bardağı tarhana
* tuz
*nane
yapılışı:
* 3 kaşık yağ, 3 kaşık unla kavrulur
* 1 kaşığa yakın domates salçasıda eklenip kavrulur
* yavaş yavaş su eklenir
* ufalanıp tarhana eklenir
* en son nane eklenir
* kaynayınca blenderden geçirilir
Tarhananın tarhana oluncaya kadar olan aşaması zahmetlidir ama çorbası kolaydır. Yapanların ellerine sağlık.
AFİYET OLSUN
Yorumlar
Yorum Gönder