Fallout: New Vegas – %100 Türkçe Yama

Resim
Menü ve Görevler  % 100 Görev Açıklamaları  % 100 Notlar  % 100 Terminaller  % 100 Diyaloglar  % 100 Altyazılar  % 100 Bu yama  OyunÇeviri Ekibi  tarafından adına hazırlanmıştır. -Yama Update 7 (1.4.0.525) ile uyumlu hazırlanmıştır. -Ultimate Edition ile uyumludur. -Yamayı kurduktan sonra oyunu Launcher.exe’den başlatıp Veri Dosyaları’nı tıklayın, ardından FalloutNV-TR.esp’nin yanındaki kutucuğu işaretleyin. -Oyun içinden Altyazıları açmayı unutmayın. NOT: Yama bazı modlarla sorun çıkarabilir.  Yamanın Türkçeleştirdiği içerikler: -Fallout New Vegas -Caravan Pack -Classic Pack -Mercenary Pack -Tribal Pack ÖNSÖZ Bu RPG oyununu Türkçeye kazandırmanın hazzını yaşıyorum. Özellikle geniş evrene, ve derin hikâyeye sahip Fallout gibi bir oyunu çevirmek, şahsım adına gurur verici bir olay. Oyunculukta üst boyut olduğuna inandığım Rol Yapma oyunları her zaman ilgimi çekmişti. Çizgisel olmayan oynanış, farklı yollardan gidebilme, değişik stratejiler geliştirebilme, konuyu şekillendirebilme özelli

Pazılı Mercimek Çorbası (Ekşili Malhıta)

Pazılı Mercimek Çorbası (Ekşili Malhıta)

NAMI-I DİĞER MAHLUTA ÇORBASI…
Blogumda yer alan; Yöresel Lezzetler kategorisi ağırlıklı olarak Kilis mutfağından oluşuyor biliyorsunuz.
Bu çorbada aslında 2007 yılında arşivime eklediğim tariflerden. Arşivin tozlu sayfalarında kalmasına gönlüm razı olmadığı için allayıp, pullayıp sizlere tekrar sunmaya karar verdim :)
Sofra dergisi için hazırlayacağım yemekler içinde, en çok tatlı ve çorbada kararsız kalmıştım. Hem değişik bir şeyler yapmak istiyordum, hem de lezzetli. Brokoli, kereviz ya da soğan çorbası gibi yeni deneyeceğim fikirler uçuştu aklımda önce.
Sonra klasik yanım ağır bastı :) bilinen bir lezzete ufak dokunuşlar yapan bir şey olsun istedim ve kuzen Hülya’nın, başka bir konuda sohbet ederken, kendi bile farkında olmadan kurduğu bir cümlede Ekşili Malhıta’yı yakaladım :)

Minik bir not; internette ufak bir araştırma yapınca, çorbanın genellikle mahluta çorbası olarak geçtiğini gördüm ama Antep’te ve Kilis’te kırmızı mercimeğe; malhıta dendiği için bizim için bu çorba; Ekşili Malhıta :)

Ekşili Malhıta adı, içinde bir limon olmasından geliyor sanırım ama bence bir eksik var bu isimde. İçinde geçen malzemelerin ağırlıklı ismi çorbaya verilecekse, bu çorbanın adı sarımsaklı malhıta olmalıydı :)
Çünkü içinde tam sekiz sarımsak var!
Ancak çorbayı yapınca sizde göreceksiniz ki, ne limonun baskın bir ekşiliği var ne de yoğun bir sarımsak kokusu.
Mercimeğin, pazının, limonun, sarımsağın kısacası içindeki her şeyin tadı oldukça dengeli. Hepsini ayrı ayrı hissediyorsunuz.

Ekşili Malhıta; soğukların iyice bastırdığı, sofralarda mutlaka çorbanın arandığı şu günlerde, mutlaka denemeniz gereken bir lezzet. İçindekilerin ise hepimize ne kadar faydalı şeyler olduğunu burada anlatmama gerek bile yok.
Tahmininizin aksine; “bu çorba yılbaşı sofralarınız içinde harika bir seçenek” cümlesini kurmayacağım :)
Çünkü çorba başlı başına bir öğün olacak kadar zengin ve doyurucu. Sonra sofradaki diğer mezeleri, zeytinyağlıları yemeye yeriniz kalmayabilir, uyarmadı demeyin :)

Malzemeler

  • 1,5 Su Bardağı Kırmızı Mercimek
  • 1 Demet Pazı
  • 1 Adet Limon'un Suyu (½ Su Bardağı)
  • 8 Diş Sarımsak
  • 2 Çay Bardağı Sıvı Yağ
  • 7 Su Bardağı (1,5 Lt.) Su
  • 1,5 Tatlı Kaşığı Toz Kırmızı Biber
  • 1 Çay Kaşığı Kuru Nane
  • Tuz

Yapılışı

  • Mercimeği akan suyun altında iyice yıkayıp süzün. Pazıları yıkayın ve saplarını minik minik yapraklarını iri iri doğrayın.
  • Düdüklü tencereye; mercimek, pazı, su, 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber ve tuz koyun. Buhar çıkınca, ateşi kısarak, 8-9 dk. pişirin.
  • 4 diş sarımsağı ezin ve limon suyu ile karıştırın.
  • Karışım pişince, kısık ateşe alın ve sarımsaklı limonu ekleyip, karıştırın.
  • Ayrı bir tavada sıvıyağı kızdırın ve diğer sarımsakları ezerek ekleyin. Sarımsaklar hafifçe pembeleşinceye kadar pişirin.
  • Sarımsaklı kızgın yağı çorbaya ekleyin ve karıştırın. 1-2 dk. pişirin.
  • Nane ve yarım tatlı kaşığı daha toz biber ekleyin ve ateşi kapatın.
  • Sıcak ve taze servis yapın.

NOTLAR;

  • Siz sormadan ben söyleyeyim; çorbayı robottan geçirmiyoruz :)
  • Çorbayı hemen servis etmeyecekseniz, birkaç saat sonra ya da ertesi gün kıvamı koyulaşacaktır. Damak zevkinize göre kaynar su ekleyerek kıvamını açabilirsiniz.
  • Sıvıyağ oranı gözünüze çok görünebilir ama eksiltmeyin, mercimek yağı çok sever.
  • Çorbayı; sıvı yağ yerine zeytinyağı ile yapabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fallout: New Vegas – %100 Türkçe Yama

Girne Amerikan Üniversitesi ile Kıbrıs’ı Kazan, Kıbrıs ve İngiltere’de oku!

FileViewPro 2013 1.5.0 Türkçe Full Tam indir