BİR TARİF, ÜÇ SEÇENEK…
Bu çorbayı yaparken, bir çok aşamasında tadına bakıp, şu cümleyi tekrarladım; “başka bir şeye gerek yok, böyle bile içilir” :)
Gerçektende öyle.
Tavuk ve sebzeler haşlandığında, çorba haline getirmeden bu şekilde; “sebzeli tavuk haşlama” olarak sunabilirsiniz. Kalorisiz, lezzetli ve doyurucu bir yemek oluyor.
Tavuğun geri kalanını, havuçları ve patatesleri kendine güzel bir öğün haline getirmiş olan Müge’nin önerisidir. :)
Terbiyeli çorbalar yerine daha saydam çorbalardan hoşlanıyorsanız, haşlama işleminden sonra sadece tel şehriye ve didiklenmiş tavuk eti ekleyerek çorbayı sonlandırabilirsiniz. Eşim bu şekilde sevdiği için, terbiyesini eklemeden, ben bir kase ayırıyorum mesela…
Eğer; “ben diğer iki seçeneği değil, zengin bir çorba istiyorum” derseniz; tarifin tamamını uygulayın derim :)
Tarif; sizinde artık aşina olduğunuz Ülkü şekerimden.
Limonlu Tavuk yaptığımız hafta sonu, birlikte denediğimiz lezzetlerden biri idi. Aytaç ameliyat sonrası evde dinlenirken hep bu çorbadan içmiş ve kendi deyimi ile bu çorba sayesinde iyileşmiş :)
Hem tekrar denemek istediğim için, hem de anında tükendiği için o gün fotoğrafını çekememiştik. Eşimin yorumu ise; “eğer fotoğrafı çekildi, yayınlandı diye bir daha yapmayacaksan bu çorbadan, fotoğrafını çekmem ona göre” oldu :) Yani çok beğendi :)
İnanılmaz zengin ve güzel bir lezzete sahip olmasının yanında, çok besleyici ve çok şifalı olan bu çorbayı bende sizlere şiddetle öneririm efendim.
Malzemeler- 1 Adet Tavuk Göğüs Eti
- 1,5 Lt. Su
- 4-5 Dal Kereviz Yaprağı
- 1 Diş Sarımsak
- 1 Adet (minik) Soğan
- 8-10 Adet Tane Karabiber
- 1 Adet (orta boy) Havuç
- 1 Adet (orta boy) Patates
- 3-4 Adet Defne Yaprağı
- 2 Çay Kaşığı (kuru) Kişniş
- Tuz
- 1 Yemek Kaşığı (tepeleme) Tereyağ
- 4 Yemek Kaşığı (tepeleme) Tel Şehriye
Terbiyesi için;
- 4 Yemek Kaşığı (tepeleme) Yoğurt
- 1 Yemek Kaşığı (taze) Limon Suyu
- 1 Yemek Kaşığı (tepeleme) Un
Yapılışı
- Derin bir tencereye; tavuk, kereviz yaprakları, ikiye bölünmüş soğan ve sarımsak, iri iri doğranmış havuç ve patates, su, tuz, defne yaprakları, kişniş ve tane karabiberleri koyun.
Orta ateşte, sebzeler yumuşayıp, tavuk pişinceye kadar kaynatın. - Tavuk suyunu, ince bir tel süzgeç ile süzerek sebzeleri ayırın. Tavuk etinin bir kısmını ince ince didikleyip tavuk suyuna ekleyin ve tavuk suyunu tekrar tencereye koyun.
- Minik bir teflon tavada tereyağını eritin ve tel şehriyeleri hafifçe pembeleşinceye kadar kavurun.
- Kavrulan şehriyeleri tavuk suyuna ekleyin. Orta ateşte 4-5 dk. –şehriyeler yumuşayıncaya kadar- pişirin.
- Bir kasede; yoğurt, un ve limon suyunu iyice çırpın. Tavuk suyundan 4-5 kaşık ekleyerek, karışımın ılınmasını sağlayın.
- Yoğurtlu karışımı tavuk suyuna ekleyin ve 4-5 dk. daha orta ateşte pişirin. Damak zevkinize göre tuz ekleyin.
- Sıcak ve taze servis edin.
NOTLAR;
- Haşlama suyundaki kereviz yaprakları yerine maydanoz kullanabilirsiniz. İlk yapışımızda da öyle yapmıştık. Ama kereviz yaprağının verdiği aroma çok başka.
- “Eğer evde yok ise; kişniş eklemeyin, şart değil” demek istiyorum ama diyemiyorum :) Kişniş şahane bir tat katıyor tavuk suyuna.
- Çorbanın ekşiliği bana göre tam kıvamında ama daha az ekşi olsun derseniz, limon suyunu eklemeyin, yoğurdun verdiği ekşilikte yeterli olacaktır.
- Tavuk göğüs yerine, üzerinde biraz et olan tavuk but kemikleri yada 3-4 parça tavuk baget de kullanabilirsiniz hatta daha yağlı olduğu için biraz daha lezzetli olacaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder