Az Ye,Az Uyu,Az Konus! Muhammed Bahauddin Buhari hazretlerinden az yemenin,az uyumanin,cok konusmanin faydalari;cok yemenin,cok konusmanin zararlari ile alakali ikazlar;
Az ye,az uyu,az soyle;nimete kavuslur boyle,
Cok yemek tohumudur her derdin,az yemek ilacidir her ferdin.
Az yemek meyveli bir agactir,hasta kalplere ilactir.
Cok yemek hederdir,cok uyumak kederdir.
Az yiyenin kalbinde hikmet kapilari acilir,agzindan inci-mercan sacilir.
Cok yemek akil icin kitliktir,zeka icin sakatliktir.
Az yemek nefsani arzulari oldurur,kalbe ferahlik verir.
Cok yemek mideyi bozar,midesi bozulanin dertleri azar.
Az yemek nefse zindan kalbe gulistandir.
Cok yemek a'zalari cok calistirip yipratir,tedavi icin doktor aratir.
Oructur vucudun zekati,cok yiyenin bozulur sihhati,azalir sefkati,tukenir takati.
Cok yiyen hakikati goremez,haramlardan kacinamaz.
Ne guzel nasihatlar degilmi?Ben kendi adima gercekten cok etkilendim her bir soz okadar dogru ki!Bazen hepimiz o kadar cok yemek yiyoruzki,sonrasinda hem mide rahatsizligi cekiyoruz hemde kilolarimizla bogusmak zorunda kaliyoruz.Bugun bu yaziyi buraya nedenmi yazdim hem kendim icin hemde dengesiz sagliksiz beslenenler icin.Gunde 2 ogun yiyip ve o ogunlerde kitliktan cikmiscasina yemek yemeyelim sevgili arkadaslarim yemek aliskanligimiza soyle bir U donusu yaptirsak su siralar buna cok ihtiyacim var.2 ogun yerine bunlari 4-5 ogune cikarsak ve her ogunde kus kadar yesek doymazmiyiz?Biz doyariz aslindada nefis doyarmi degilmi?Oda doyacak ister istemez,sonucta hem sagligimiz bozulmayacak hemde kalbimiz,icimiz kararmayacak.Dunyada bizden baska ac olan kisileri dusenecek ve nefiste doyacak!
Oyle abartilacak bir kiloda degilim ama vermem gerekende 5-6 kilom var hem sagligim icin hem ruhum hemde artik saglikli ve dengeli beslenmek istedigim icin, bu yaziyi gozumun gordugu her yere asacagim ve kalbime kaziyacagim.Boylece dogru yolda ilerleyecegimi dusunuyorum Buda benden size nacizane bir tavsiye olsun sevgili dostlarim.
Cenem dustukce dustu bugun : )artik tarife gecmeliyim yukaridaki tavsiyelerden sonra pogaca tarifi eklemek biraz ters dusebilir ama tavsiyeleri unutmadan bu canim pogacalar tabiki yenilebilir.Bir yemede .4-5 tane birden yiyecegimize 1 tane yiyerek tadini cikarmakta hos oluyor dogrusu.Hem bu guzel pastane pogacalari bayatlamiyorda derin dondurucuya kaldirip misafiriniz geldiginde yada caniniz cektiginde cikarip yiyebilirsiniz tadindan ve yumusakligindan hicbirsey kaybetmiyor.Artik caniniz pastane pogacasi cektiginde pastaneye gitmenize gerek yok.Evde kendinizde yapabilirsiniz,bizim gibi yurtdisinda pastane pogacasina hasret kalanlar icin bulunmaz bir tarif simdiden afiyet bal seker olsun efenim!
Pastane PogacasiMalzemeler:- 2 su bardagi ilik sut
- 1 su bardagi ilik su
- 1 su bardagi siviyag
- 4 yemek kasigi seker
- 1 tatlı kasigi tuz
- 1 paket yuva maya
- 2-3 tane yumurta sarisi
- Aldigi kadar un (ben yaklasik 2 kilo un kullandim)
Yaplisi: - Elinize yapismayacak yumusaklikta bir hamur yapip, 10 dk. mayalandirin.
- bu arada maydanozlu peyniricini hazirlayıp masanizi siviıyağ ile yaglayin .
- Hamuru 5 parcaya bolun. Hamurumuzdan bir parca alıp 30 cm capinda acin.
- Actiginiz hamuru 8'e bölün.Hamurların uclarına peynir harcinizdan yerleztirip sigara böregi gibi sarin.
- Bu islemeleri diger 4 parca hamur icin de uygulayin. Pismeden önce kabarmaları için 45dk. daha bekletin.
- Üzerlerine yumurta sarısı sürüp 160C'deki fırına sürün. (Bu tariften 3 tepsi cikiyor)
Not: Tarifdeki olculeri yarim kullanarakta ayni sonucu elde edebilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder