ÇOK AMAÇLI BİR İÇ HARÇ DAHA… :)Tavuklu mantar dolması; geçen haftanın öğle yemeklerinden biri…
Tam bir mutfak aşığı olan; sevgili Selahattin Abi ile ortak yapımımız :)
Selahattin Abi, mutfağı öyle çok seviyor ki elinden gelse hiç çıkmayacak, sabah, öğle, akşam nefis yemekler hazırlayacak ama maalesef önünde ciddi bir bariyer var :)
“Mutfağıma benden başkası girmesin” prensibinde olan eşi Serpil ablamız :)
Bende onun bu aşkını yakınen bildiğim için her fırsatta mutfağıma davet ederim :)
Geçen hafta hep birlikte, hem bu mantar dolmasını hem de nefis bir İslim Kebabı yaptık…
İnanılmaz eğlendik, güldük, biz pişirdik eşim fotoğrafladı hatta İslim kebabının bir bölümünü videoya bile kaydetti. Düzenlemeleri biter bitmez, bir sonraki yayın o olacak inşallah :)
Tavuklu mantar dolmasının orijinal tarifi Şef Serkan Bozkurt’a ait…
Ev sahipliğini yaptığım
KRC Marifetli Set etkinliğinde hazırlamıştı.
O zamanda tadı damağımda kalmıştı ama yapmak bugüne kısmet oldu :)
Orijinal tarifte; şef, iç harcı çiğden hazırlamış ve yemeği buharda pişirmişti. Tadı gerçekten olağanüstü idi, pişmez sandığım tavuklar lokum gibiydi :)
Ben hem ofiste buharlı pişirme aparatım olmadığı için, hem daha da lezzetli olacağını düşündüğüm için, iç harcını pişirerek hazırladım.
Selahattin Abi sayesinde minik minik doğrama yönünden de bir sıkıntı yaşamayınca! gayet lezzetli bir ara sıcak keşfetmiş olduk :)
Mantar çok kolay pişen bir sebze olduğu için iç harcı önceden hazırlamakta mantıklı oldu. Yalnız yorumlarda siz sormadan ben söyleyeyim; “tavuğu bir gün önceden hazırlayıp, misafir geleceği zaman mantarları doldurup, fırınlasak olur mu?” derseniz, bence olmaz. Çünkü tavuk piştikten sonra bekleyince tadı ağırlaşıyor ve güzel olmuyor. Mümkün olduğunca servise yakın hazırlamanızı öneririm.
İç harcı başlıkta da söylediğim gibi gerçekten çok amaçlı :) Pişirip tadınca beni daha iyi anlayacaksınız.
Bu harcı hazırlayıp, lavaş ile dürüm yapabilirsiniz mesela, rüya gibi olur!
Hamburger ekmeği ya da istediğiniz bir ekmeğin içine koyarak şahane sandviçler yapabilirsiniz.
Üzerine biraz kaşar peyniri serperek, peynir eriyinceye kadar fırına verip ana yemeklerin yanında servis edebilirsiniz.
Ve en güzeli;
Hünkar Beğendi’nin patlıcanlı beğendi kısmını hazırlayıp, üzerine tavuklu harcı ekleyerek, Tavuklu Hünkar Beğendi yapabilirsiniz :)
Malzemeler (ortalama 12 adet için)- 12 Adet (iri) Mantar
- 2 Parça (kemiksiz, derisiz) Tavuk But Eti
- 4-5 Adet Kurutulmuş Domates
- 1 Adet Sivri Biber
- 2-3 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
- 1 Tutam (kuru) Biberiye
- 1 Tutam Kekik
- Tuz
- Karabiber
Yapılışı- Mantarların saplarını koparın ve iyice yıkayın.
- Kurutulmuş domatesleri 10 dk. kadar kaynar suda bekletin, süzün.
- Tavuk etini, domatesleri ve sivri biberi (tavla zarı büyüklüğünde) minik minik doğrayın.
- Doğradığınız et, domates ve biberleri; zeytinyağ, tuz, karabiber ve biberiye ile iyice karıştırın.
- Karışımı orta ateşte sürekli karıştırarak, tavuklar pişinceye kadar (7-8 dk.) kavurun.
- Ateşi kapatın, kekiği ekleyin ve karıştırın.
- Hazırladığınız harcı mantarların içine pay edin.
- 190 derece fırında 10-15 dk. pişirin.
- Mutlaka sıcak servis yapın.
Yorumlar
Yorum Gönder