ÇOK AMAÇLI ŞEKERLEME :)Son bir haftadır cevize bulanmış durumdayım, cevizle yatıp cevizle kalkıyorum desem yalan olmaz.
Hem ceviz ile yapılan -Avcı böreği, Çerkez tavuğu, krokan gibi- temel tarifleri deniyorum hem de bilinen tariflere ceviz ekleyerek -
Cevizli Keşkül gibi- yeni bir şeyler keşfetmeye çalışıyorum :) Kuruyemişçide bu kadar çok ceviz almama bir anlam veremeyip, muhtemelen ceviz ile bir kür falan yapıyorum sanıyordur. Eh yalanda değil,
Hünerlopedi kürü yapıyorum :)
Krokan; uzun zamandır arşivimde olmasını istediğim, misal; krokanlı bir pasta yaparsam, malzemeler listesinde; “bir ölçü krokan” diye yazıp, linkini vermek istediğim bir tarif :)
Allahım! Yemek ve blog konularına uzak biri için ne kadar da komik bir hayal olduğunu şimdi yazarken fark ettim, çaktırmayın, okuyun, geçin :)
Neyse… Denedim, tattım, tattırdım ve beğenildi.
Krokan; aynı
Truf gibi çok az malzeme ile yapılan oldukça basit bir tarif. Sadece bazı püf noktaları var.
Bunlardan en önemlisi; şekeri yakmadan eritmek…
Ben ilk denemede şeker eridikten ve cevizleri ekledikten sonra tencereyi soğuk su dolu bir kabın içerisine koydum. Amacım; şekerin pişmeye devam ederek yanmasını önlemekti.
Ancak bu yöntemi size önermeyeceğim, çünkü tehlikeli ve can sıkıcı...
Suyun üzerinde batmadan sıcak tencereyi kontrol etmek çok zordu, elimi yakmamak adına çabalarken bu seferde tencerenin içine biraz su kaçtı ve doğal olarak kıvamı yumuşadı.
Şeker hemen sertleştiği için bir kısmı tencerede dondu, çıkartmak için tekrar ısıttım vs.vs. Epey bir sıkılıp, ter döktüm anlayacağınız...
Ara verirsem üşenip tekrar denemeyeceğimi bildiğim için hemen ikinci denemeye koyuldum.
Bu kez tencereyi soğuk suya oturtmadım ama çok hızlı hareket ettim. Şeker yanmadan onu mermer ile buluşturdum :)
Sonuç; son derece başarılı bir krokandı…
Her şerde bir hayır vardır derler ya, benim mutfakta yaşadığım su sıçrama aksiliği güzel bir keşif ile sonuçlandı :)
Eşim geldiğinde her ikisini de ayrı ayrı tattırdım, ilk söylediği; “yumuşak olan çok daha başarılı” oldu :)
Yani, pastalarda, tatlılarda kullanacağınız, cam gibi kıtır kıtır orijinal krokan yapmak isterseniz; aşağıdaki tarifi uygulayın.
Biraz daha yumuşak karamelize bir şeker yapmak isterseniz de tarife cevizleri eklerken iki yemek kaşığı ılık su ekleyin :)
Söylememe gerek yok sanırım, aynı tarifi fındık, fıstık, susam ile de yapabilirsiniz :)
Malzemeler- 1 Su Bardağı (200 gr.) Şeker
- 1 Tatlı Kaşığı (taze) Limon Suyu
- 1 Su Bardağı Ceviz
- 1 Yemek Kaşığı Tereyağ (tezgahı yağlamak için)
Yapılışı- Öncelikle krokanı dökeceğiniz tezgahı –mermer olursa çok iyi olur- yumuşak tereyağ ile iyice yağlayın.
- Cevizleri de iri iri kırarak hazırlayın.
- Küçük bir tencereye şekeri ve limon suyunu koyun.
- Kısık ateşte sürekli karıştırarak şekeri eritin.
- Şeker tamamen eriyip, açık kahverengini alınca ateşi kapatın.
- Cevizleri ekleyin ve hızlıca karıştırın.
- Hiç vakit kaybetmeden karışımı tezgaha yayın ve üzerini düzeltin.
- Biraz ılınınca tezgahtan ayırın ve küçük parçalara bölün.
- Hava almayan bir kavanozda saklayın.
NOTLAR;Krokan yaparken asla unutmamanız gereken, en önemli nokta; şekerin inanılmaz derecede kızgın olduğudur. Şeker ocakta iken ve tezgaha yayarken kesinlikle elinizi değdirmeyin hele tatmaya sakın kalkmayın, çok feci yanabilirsiniz.Tezgahı tereyağ ile değil de, sıvıyağ ile yağlarsanız; krokanı tezgaha yaydıktan bir süre sonra yani krokan ılınınca hızlıca tezgahtan ayırıp, parçalara bölün. Sakın; “dursun, iyice soğusun, öyle kaldırayım” demeyin. Mermer kırılıyor yine de krokan tezgahtan ayrılmıyor. Tecrübe ile sabittir :(Krokanı hazırladığınız tencereyi ve kullandığınız kaşık, spatula vs.yi hemen yıkamaya kalkmayın, taş gibi oluyor ve sizi zorluyor içine su doldurup, bir iki saat bekletin, neticede şeker bu, eriyip gidiyor :)
Yorumlar
Yorum Gönder