merhabalar,
annemin yanındayken yemek işlerine hiç karışmamış ama hevesli biri olarak çok sonraları mutfağa girdiğimde yeni tarifler öğrenmeye başladım....çünkü bir yaptığım tarifi bir daha yaparsam "başka bir şey bilmiyor" demelerinden çekindim...sürekli yeni şeyleri deneyince bazen kafamdaki gibi gelişmeyen tariflerde oluyordu...özellikle sert bir kaya gibi kurabiye, kabarmayan profiterol çeşitlemeleri....gibi....ama bunlar yıldırmadı ve hatta cesaretle sürekli yeni şeyler denedim...
diyarbakır'da çalışırken bayanların bu konuda yarış içerisinde olduğunu gördüm...şimdi eklediğim ve hatta eklenmeyi bekleyen pek çok tarifim ordandır...ve orada mutfağa daha çok zaman ayırabiliyordum...tariflerimin çoğu kaynağı bu gezmeler ve tarif defterleri , kitaplar oldu
Ankara'ya geldiğimde teknoloji ve nimetlerinden faydalanan arkadaşları gördükçe hoşuma gidiyordu...benim blogspot maceramda bu şekilde başladı zaten akşama veya misafirlerime değişik ne yapabilirim derken baktım pek çok sayfa var ve çoğunda tariflerimin yapılmış halini gördüm ya da karamelli kek gibi yeni trendleri de öğrendim...:)))
ben de yaptıklarımın resmini çekip tariflerimi eklersem
1-güzel bir arşivim olur
2- torunlarım için saklanabilecek bir sürü tarif olur diye düşünüyordum.
(desperate housewife ta anneannesinin kurabiye tarifi için kavga eden kadınlar vardı...:))))
3-planlamadığım bir sürü güzel takip eden ve takip ettiğim arkadaşlarım oldu....
geçtiğimiz haftalarda misafirlerime ne yapayım diye düşünürken....yine bahsettiğim günlerden kalma bir börek yaptım ve tarifini yeni verebiliyorum...aslında yeniden yapıp, yapılışını ve dilimli halinin resminide eklemek istediğimden bekliyordum...arkadaşlarım ısrar edince tarifi vereyim sonra yapım kısmını resimlediğimde de eklerim ...
aslında hiçbir zorluğu olmayan normal yufkadan yaptığım bir börek...çok seviliyor ve ilgi görüyor...yapmanızı tavsiye ederim...iyiki resmini çekmişim çünkü sonrasında hemen bitti ve dilim halinde de resimini çekemedim...
malzeme:
* yarım kilo ( 3 tane yufka)
* 3 yumurta ( 1 tanesi üstü için)
* 1 şişe soda
* 1 bardak süt
* biraz sıvı yağ
* bir tutam susam ve çörekotu
* 300 gr peynir
ben peynirli harç kullandım ama, örgünün bir halkasını sucuk rende, bir halkası peynir, bir halkası domates yapılabilir.....ya da kıyma, patates dilediğiniz gibi çeşitlendirebilirsiniz
yapılışı:
* yumurta , süt, soda ve sıvı yağdan börek için sıvı harcımızı oluşturalım
* tek esprisi yuvarlak yufkayı açıp, üstüne sıvı harcı sürüp dörde böldüğünüzde börek içini (peynir .....)yuvarlak kısmına yay şeklinde yayıp , dışardan içeri doğru sarmak
*sardığınız her bir parça örgünün bir dalını oluşturuyor
* sardığımız üç dalı yan yana getirip başlangıç noktasına kürdan taktıktan sonra, aynı saç örgüsü, paskalya gibi yufkalarımızı örüp bitim noktasınada kürdan takıp (açılmaması için, piştikten sonra rahatlıklada çıkrılabiliyor) fırın tepsisinin üstüne alabiliriz
* bir yumurta sarısı 1 kaşık yoğurtu karıştırıp örgülerimizin üstüne sürelim
* susam ve çörekotunuda üzerine serptikten sonra 180 derece fırında yaklaşık 30-40 dk böreğimiz pişene dek pişirelim
* bir yufkadan 4,
3 yufkadan 3x4: 12 parça düz sarılmış ince uzun parçamız oluyor
bu 12 parça 3 erli örgüler yapılınca
12/3: 4 parça örgü börek elde ediyoruz
AFİYET OLSUN
Yorumlar
Yorum Gönder