benim patlıcan canavarı bir oğlum var....ama her patlıcanı da yemiyor..:(((...özelikle sulu yemek tarzında sevmiyor....
kızartma ve etli türevlerini sevdiği için yeni bir tarif ürettiğimi düşünüyorum....şimdiye kadar başka sitelerde hiç görmedim ama aklın yolu birdir.....mesela karnabahar mücverini ben icat ettim diye düşünüyordum...sonra bir baktım aklın yolu bir bir sürü arkadaşım da yapıyormuş meğersem....
patlıcanı çocukluk çağlarımda ben de pek sevmezdim, ben de sonradan bütün çeşitlerini sevmeye başladım...o yüzden oğlum üzerinde de baskı kurmadan sabırla beklemekteyim....
patlıcanın yararları:
* sinirleri yatıştırır ve tansiyonu düşürür
* kalp çarpıntısını giderir
* bağırsakları yumuşatır ve idrar söktürür
* kandaki kolesterol seviyesini düşürür ve damar tıkanıklığına iyi gelir
* kansızlığı giderir
* karaciğerin ve pankreasın çalışmasını düzenler
* böbrek ağrılarını ve yanmasını azaltır
* basura iyi gelir
* kilo vermeye yardımcı olur.
neyse bu kadar girizgahtan sonra geçelim tarife...
malzeme:
* 3 patlıcan
* 500 gr kıyma
* 2-3 domates
* kaşar
*5-6 kaşık sıvı yağ
yapılışı:
* patlıcanlar pijama şeklinde soyulup, uzun ince doğranır...
* 15 dk tuzlu suda bekletilen patlıcanlar kurulanır ve teflon tavada sadece 1 kaşık yağla patlıcanlar orta ateşte çevrilerek kızartılır
* çok fazla yağda kızartmak istemediğim için teflon tavada ve başında bekleyerek yapılması gereken kızartmadan biraz daha uzun süren bir işlem oluyor ama sonuç olarak daha az yağla aynı lezzet için değer...
* patlıcanları kızartma işlemimizin bittiği teflon tavada kıymamızı koyup kavuralım
* önce suyunu salıp sonra tekrar suyunu çeken kıymamıza biraz tuz ve tatlı toz biber ilavesi ile harcımız hazır oluyor
* bu noktada aslında soğan, biber, domates ile kıyma daha çeşitli bir sos haline getirilebilir...ben ilk önce oğluma beğendirmek istediğimden şimdilik eklemedim
* düz bir tepsi ya da tabakta patlıcanlar düz serilir ve kıyma ile düzgünce sarılır..
* ben fırında pişirmeyi düşündüğüm için borcama sardım....aynı şekilde farklı bir tava ya da karnıyarık tenceresine dizilebilir
* kıyma sosuma domates eklemedim ama mevsimi olduğu için üzerine küp küp doğrayıp biraz domates eklemekten de geri kalmadım
* en üstüne de 1 bardak kaşar rendesi ile yaklaşık 30 dk 150 derecede pişirilir.
AFİYET OLSUN
Yorumlar
Yorum Gönder