merhaba,
bu mevsimde mandalinayı çok severiz....sadece biz değil herkesin çok sevdiğine eminim....onun için beğenilmesi banko bir tatlı yapayım dedim...hafif mayhoş ve ilk denememde resimleyememiştim.....şimdi resimleri ve yapılışını sizlerle paylaşacağım...
tabi önce mandalinanın faydaları:
* yüksek oranda C vitamini içerir.
* soğuk algınlığına, gribe, nezleye karşı vücudun direncini artırır.
* kollestrol ve yüksek tansiyonu düşürür.
* böbrekler için çok faydalıdır. Böbrek taşları oluşumuna karşı böbrekleri korur.
* sinirsel bozukluklarda sinirlerin yatışmasına yardımcıdır.
* kanın temizlenmesinde yardımcıdır.
* antioksidan maddeler içerdiğinden kansere karşı vücudun direncini artırır.
* damar sertliğine karşı çok yararlıdır.
* turuncu rengini veren madde karaciğer hastalıklarını azaltır.
* küçük bir mandalinada büyük bir portakaldan daha fazla vitamin vardır.
* şeker hastalığını önler.
* cilde tazelik ve canlılık kazandırır. mandalina yağı derinin üzerindeki porus adını verilen gözeneklerin açılmasında, tonik olarak ve aknelerin giderilmesinde kullanılır.
* aromatik yağı, tatlı portakal ve limon kokusunda, psikolojik rahatsızlıklarda sakinleştirici
* akşam yemeğinden sonra yenecek 1-2 mandalina uykusuzluk çekenlere faydalıdır.
* kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur
* damar setliği ve felçte faydalıdır.
* bağışıklık sistemini güçlendirir.
* hazmı kolaylaştırır, bağırsakları yumuşatır.
* bulaşıcı mikroplardan korur.
* kan yapımını hızlandırır.
faydaları saymaktan tarife geçemiyordum....
tarif vermekte biraz zorlandım çünkü biraz doğaçlama ve göz kararı yapıyorum bazı şeyleri....arzu ederseniz hazır zerde de kullanabilirsiniz.....kolay olabilir...
ben tarifimde direk kendi mandalina sularını ve haşlanmış pirinçle yapıyorum...sizde doğaçlama sevdiğiniz tatları ekleyip , sevmediklerinizi çıkarabilirsiniz....
malzemeler:
* çıkan mandalina içlerinin suyu + mandalinanın miktarına göre 1 veya 2 bardak su
* vanilya
*1 çay bardağı kuş üzümü
* çam fıstığı ( dolmalık fıstık)
*1 çay kaşığı zerdeçal
her mandalina sayısı için:
* 1 tatlı kaşığı nişasta
* 1 yemek kaşığı şeker
* 1 yemek kaşığı haşlanmış pirinç
yapılışı:
* mandalinalar yıkanır....üzerinden kapak kesilir ve küçük bir kaşık veya el ile dikkatlice içi çıkarılır
* çıkan mandalinaların suyu sıkılıp süzülür
* biraz su ilave edilir ( elde edilen mandalina suyu, pişirilip tekrar içine konulacağından ve posalarla biraz miktar kaybı yaşandığından, hazırladığınız mandalina sayısına göre su ilavesi değişecektir)
* içine nişasta, şeker, pirinç, kuşüzümü, zerdeçal eklenerek yaklaşık 20 dk kaynatılarak pişirilir....
* indirmeye yakın vanilyası konur ve ılıması beklenir
* sonrada kendi kaselerine doldurulur
* üzerini dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz...ben hindistan cevizi ve kuru meyve parçacıkları ile süsledim...
AFİYET OLSUN
Yorumlar
Yorum Gönder