Bu tatlının varlığını öğreneli sadece iki gün oldu ama hakkında o kadar çok övgü okudum ki, alelacele deneyiverdim. Övgüleri sonuna kadar hakediyor, benden tam not aldı. Tarif, google'a yazıp da bulup girdiğim ilk siteden. Bloglardan deneme yapacağım zaman yorumları da illa ki okurum. Mutlaka deneyen biri olmuş olur, artısını eksisini öğrendiğim gibi, ekstra önerileri de dikkate alırım. Mesela yorumlardan birinde haşhaş tohumu ekleniyordu, bir diğerinde hindistan cevizi. Evde hindistan cevizi kalmamış, ben de haşhaş tohumu ekledim. Şerbetine portakal kabuğu eklemiş biri, ben de ekledim. Yalnız krem şantim olmadığı için dolgu kreması kullandım, eminim krem şanti ile daha da güzel olurdu. Tarif kesinlikle güvenilir bence, birebir uyguladım. Denemek isteyenler cevizin çok küçük çekilmesi gerektiğini unutmasınlar, bu da yorumlar arasından aldığım bir diğer püf noktası. Misafirlerinizden tam not almak için davet menünüzde kesinlikle yer alabilir bir tatlı.
Malzemeler:
4 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağı ılık su
1 su bardağı galeta unu
1 su bardağına yakın ince çekilmiş ceviz
1 dolu çorba kaşığı haşhaş tohumu
1 paket şekerli vanilin
1 paket hamur kabartma tozu
Şerbet İçin:
2 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
Yarım portakalın kabuk rendesi
Krema için:
1 lt. Süt
4 dolu dolu çorbağı un
1 paket şekerli vanilin
1 poşet krem şanti
Önce şerbeti hazırlayalım. Şu, şeker ve portakal kabuklarını iki taşım kaynatalım ve soğumaya alalım. (Eğer daha karamelize bir tat isterseniz, ki daha lezzetli olduğunu yazmışlar ama ben şekerin üzerine suyu boşalttıktan sonra hatırladım, bir dahakine öyle yapacağım. Önce şekeri tencerede eritip ondan sonra suyu eklerseniz daha leziz olacağından şüphem yok)
Kek için yumurta ve şekeri şeker eriyene dek çırpalım sonra sırasıyla su, sıvıyağ, ceviz, galeta unu, haşhaş tohumu, vanilya ve kabartma tozunu ekleyelim. Karışımı yağlanmış fırın kabımıza alalım. (orta boy kare ya da yuvarlak borcam) Önceden ısıtılmış 180 derece fırınımızda pişirelim. Fırından çıkarır çıkarmaz sıcak keke soğuk serbeti dökelim ve içine çekmesi için bir kenara koyalım. Bu sırada kremamızı hazırlayalım. Bir tencerede unu az bir miktar süt ile iyice ezip kalan sütü ekleyelim. Göz göz kaynayınca altını kapatıp hemen krem şantiyi ve vanilyayı ekleyelim. Bir kaç dakika mikserle çırpalım. İyice ılınmış kekimizin üzerine döküp dolapta iyice soğumaya bırakalım. Soğuyunca 1-2 saat içinde afiyetle yiyebilirsiniz.
Not: Bugün (9 Nisan) tarifi tekrar yaptım, bu sefer şerbet için verdiğim ölçünün yarısını kullandım. Önce şekeri tencerede karamelize edip sonra yarım ölçü su ekledim. Bu seferki karamelize şerbet ile çok daha güzel oldu. Diğer ölçü ile şerbetin çok fazla geldiğini düşünüyorum.
Yorumlar
Yorum Gönder