AZICIK! KALORİLİ AMA OLSUN VARSIN... :)Her zaman, her yazımda olduğu gibi alt başlık; bir cümle ile, bütün duygularımı anlattı size. :)
Bu çorba uzun zamandır aklımda olan, denemek ve sizlerle paylaşmak istediğim bir tarif ve aslında sıfırdan bir deneme demek çok doğru olmaz.
Çünkü daha önce defalarca yaptığım
Kremalı Mantarlı Bonfile sosunun, deyim yerinde ise su eklenmiş hali :)
www.mugehuner.com u takip edenler ve hatta kurabiye ya da pasta kursuma katılmış olanlar çok iyi biliyor, kursumuzun öğle yemeği klasiği; kremalı mantarlı makarna... :)
Bu yemek her kurs günü mutfakta piştiğinde benim aklımdan geçen cümle; "aslında bu sosla şahane çorba olur" :) ama gel gör ki neredeyse iki yıldır sadece aklımdan geçiyordu...
Zamansızlık, yoğunluk, ayda yılda bir davet sofrası hazırlama, sadece eşimle birlikte koca tencereyi bitiremeyecek olmak gibi sebepler, ilk aklıma gelenler :)
Neyse ki, geçen hafta cici komşularıma
bir balık sofrası hazırladım da bana bu çorbayı pişirmek için gün doğdu.
Çorba; hem eşimden -ki bu kısım son derece önemli- hem de Selen ve Cenk'ten tam not aldı, ertesi gün annemde tattı ve o da beğendi.
Yani sizlerle paylaşmaya hak kazandı, umarım sizler de dener ve seversiniz. :)
Çorba ile ilgili aklımdaki tek soru işareti; ne yazık ki biraz yağlı olması. Yani mantarları pişirme aşamasında zeytinyağı, sonrasında tereyağ ve son olarak da krema giriyor içine! :)
Tamam hepsi de sağlıklı yağlar ama işte birazcık yağlı. :)
Lezzeti konusunda kesinlikle tavsiye ediyorum ama kalorisi konusunda uyarıyorum yani sonra yorumlarınızda beni üzmeyin :)
Bu çorbanın en kısa zamanda -gerçekten en kısa zamanda- :) çok daha hafif bir versiyonunu paylaşmayı hayal ediyorum, aklımdaki tarif; mantarı haşlayıp, kendi suyu içinde bırakarak, yoğurt, un ve limon suyu ile bir terbiye hazırlayıp, pişirmek.
Ölçüleri yakalayıp, deneyip, bir de fotoğraflandı mı tamamdır. :)
Malzemeler- 1 Paket (400 gr.) Mantar
- 3-4 Adet Arpacık Soğan
- 2 Diş Sarımsak
- 4-5 Adet Defne Yaprağı
- 4-5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
- 1 Yemek Kaşığı Tereyağ
- 2 Yemek Kaşığı (silme) Un
- 1 Lt. Su
- Tuz
- 1 Çay Kaşığı (kuru) Fesleğen
- 1 Paket (200 ml.) Krema
Yapılışı
- Arpacık soğanı, hafifçe çıtlattığınız sarımsağı ve defne yaprağını zeytinyağı ile 2-3 dk. hafifçe pembeleşene kadar kavurun.
- Yıkayıp, ince ince dilimlediğiniz mantarları, soğanlara ekleyin ve çok yüksek ateşte (mantarların çok su bırakmaması için) 5-10 dk. mantarlar pişinceye kadar kavurun.
- Mantarların içinden soğanı ve sarımsakları alın ama defne yapraklarını bırakın.
- Ayrı bir tencerede, tereyağı eritin ve unu ekleyip, topaklanmasına izin vermeden çok az kavurun.
- Kaynar suyu ekleyin ve 1-2 dk. bu şekilde kaynatın.
- Kaynayan yağlı suya mantarları ekleyin ve kısık ateşte 10 dk. kadar pişirin.
- Karışımın içinden defne yapraklarını alın ve krema ile fesleğeni ekleyin.
- Damak zevkinize göre tuz ekleyin.
- 10-15 dk. daha kısık ateşte pişirin.
- Mümkünse en az bir 45 dk. kadar dinlendirin ve öyle servis edin.
Yorumlar
Yorum Gönder