merhabalar,
güzel gezim kıbrısı anlatmaya devam edeceğim...gezi bitti ve mutfakla başbaşayım....:))...karnabahar yemeği bizim evde oğlum tarafından pek hak ettiği takdiri görmez...o neden pek az pişer....sağlık ve diyet düşünceleri ile pişirdiğim karnabaharı özlemişiz aslında....severek yedik...arada özlemek güzel oluyor...hep böyle değil midir?
karnabaharın faydalarını paylaşıp, pek çok evde yapılan klasik karnabahr tarifime geçeceğim...daha önce beşamel soslusunu yapmıştım...
tarifi burada...faydaları:
* besleyici bir sebze olan karnabahar vücuda güç verir.
* zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir.
* sinirleri kuvvetlendirir.
* beynin çalışmasını destekler.
* cinsel gücü ve isteği arttırır.
* şeker hastalığında ve romatizmada faydalıdır
* kolesterolü düşürür.
* kalp hastalıklarında şikayetleri azaltır.
* bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Kabızlığı giderir ve idrar söktürür.
* dalak rahatsızlıklarına iyi gelir.
Kökleri vahşi lahana türüne kadar gidiyor. Tarih içinde bir çok form değiştirmiş ve Akdeniz bölgesinde yeniden kendini göstermiş. M.S. 600 yılından itibaren Türkiye ve İtalya için önemli sebze kaynaklarından biri olmuş. 16. yüzyılın ortalarında Fransa’da popülerleşmiş ve Kuzey Avrupa ve İngiltere taraflarına yayılmış. Günümüzde ABD, Fransa, İtalya, Hindistan ve Çin, başlıca karnabahar üreticileri olarak biliniyor.
İçindeki bazı maddeler, tencerelerdeki demir ile etkileşime girerek, karnabaharın renginin kahverengileşmesine sebep olabilir. Bunu engellemek için, pişme suyuna biraz limon suyu eklemek gerekiyor.
malzeme:
* 1 orta boy karnabahar
* 1 kuru soğan
* 2 yemek kaşığı toz biber
* 250 gr kıyma
* yarım yemek kaşığı domates salçası
* yarım yemek kaşığı biber salçası
* tuz
yapılışı:
* biraz yağda, ince doğranmış soğanlar kavrulur
* soğanlar penbeleşince, kıyma atılıp kıyma da kavrulur
* salça, toz biber ve tuz ilave edilip , birazda (1-2 dk) salça ile kavrulur
* 2 bardak su ilave edilir
* başka bir tencerede küçük çiçeklerine ayrılmış karnabahar çiçeklerinin üzerine kıymalı harcı döküp, kısık ateşte yumuşayan dek yaklaşık yarım saat pişirilir
Yorumlar
Yorum Gönder