NAMI DİĞER; CEVİZLİ DOMATESLİ POĞAÇA... :)Selenciğimin "
Hoşgelesin Cemre Partisi"ne, yılların
Kısır döngüsünü kırarak :) domatesli çörek ile katıldığımı söylemiştim.
Ve tarifi yakın zamanda vereceğimi de söylemiştim. Ama bu kadar yakın olmasına, valla ben bile şaşıyorum. :)
Aslında uzun zamandır, blogu güncelleme konusunda tuhaf bir takıntım var. Denediğim her şeye, -şu meşhur reklamda ki gibi:)- "bu değil, bu olmaz, bu çok basit, bunun benzeri zaten blogda var" şeklinde yorumlar yapıyorum ve pek çok tarif fotoğrafı bile çekilmeden yenilip, unutuluyor.:)
Bu çörekler içinde; "muhtemelen yayınlamam, benzer tarifler var, hem de çok basit derler" diyordum ki...
Sevgili
Adaşım beni kendime getirdi, "Adaş, niye öyle diyorsun, pek çok hanım, basit, yapılabilir tarifler arıyor internette" dedi. Aslında çok haklı...
Bende söz dinledim. :) Zaten bir
Yasomdan, bir de Adaştan korkarım ben, kendileri çok farkında olmasalar bile gizli bir otoriteleri vardır üzerimde :)
Çöreklerin yapımı, inanılmaz kolay. Mayalı olmadığı için bir bekleme süresi yok. Vaktiniz varsa hamuru yarım saat kadar buzdolabında dinlendirin elbette güzel olur ama ben mesela, acelem olduğu ve sıcak sıcak götürmek istediğim için hiç bekletmeden hazırladım.
Açma, poğaça arası pufidik bir lezzet oluyor diyebilirim...
Tarif; Dr.Oetker'in paket arkası tariflerinden. Dr.Oetker'in tüm paketlerinin arkasındaki tariflere bayılıyorum, hatta temize çekene kadar ki sürede paketlerden çekmecemde mini bir çöp ev oluşuyor diyebilirim :)
Tarifte; 250 gr. margarin diyordu, ben margarin konusunda çok takıntılı değilim, gerektiğinde kullanırım ama lezzet açısından daha iyi olacağını düşündüğüm için; yarı yarıya margarin-tereyağ kullandım.
Siz damak zevkinize göre tamamen tereyağı ya da tamamen margarin ile de yapabilirsiniz...
Sıvı yağ olarak da -evde başka yağ bulundurmadığım için- zeytinyağ kullandım. :)
Kabartma tozu olarak; mahlepli kabartma tozu kullandım ve kesinlikle sizde öyle yapın derim ya da tarife bir tatlı kaşığı mahlep ekleyin.
Son önerim; üzerine çizikleri biraz daha derin yapın, ben korkudan ve nasılsa açılırlar diye :) çok az çizmişim, hayal ettiğim çörek görüntüsü yerine daha çok poğaçaya benzedi. :)
Malzemeler (ortalama 25 adet için)Hamuru için;- 250 Gr. Margarin (125 gr. margarin / 125 gr. tereyağ kullandım)
- 1 Su Bardağı Yoğurt (200 ml.lik su bardağı ile)
- 1/2 Su Bardağı (100 ml.) Zeytinyağ
- 1 Yumurta (akı içine, sarısı üzerine)
- 1 Çay Kaşığı Tuz
- 4-5 Su Bardağı (yaklaşık 600-700 gr.) Un
- 1 Paket Kabartma Tozu
- 1 Tatlı Kaşığı Mahlep (isteğe bağlı)
İç Harcı için;- 1,5 Su Bardağı (20-25 adet) Kurutulmuş Domates
- 1 Çay Bardağı (iri kırılmış) Ceviz
- 2-3 Diş Sarımsak
- 2-3 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
Yapılışı- Öncelikle, kurutulmuş domatesleri sıcak suda yarım saat kadar bekletin. Minik minik doğrayın.
- İrice kırdığınız cevizleri, ezilmiş sarımsağı, zeytinyağı ve birazcık tuzu, domateslere ekleyip, karıştırın.
- Margarin ve tereyağını iyice yumuşatın.
- Oldukça yumuşak, margarin-tereyağ ile zeytinyağını çırpma teli ile iyice çırpın. (Karışım krema kıvamına gelinceye kadar)
- Yoğurdu ve yumurta akını ekleyin ve homojen bir şekilde karışana kadar, biraz daha çırpın.
- Ayrı bir kaba 2 su bardağı un, mahlep, tuz ve kabartma tozunu birlikte eleyin.
- Unlu karışımı, yağlı karışıma ekleyin ve yoğurmaya başlayın.
- Azar azar un eklemeye devam ederek, oldukça yumuşak bir hamur yoğurun.
- Vaktiniz var ise hamuru buzdolabında yarım saat kadar dinlendirin.
- Hamurdan, yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp, elinizde açın.
- İç harçtan, 1 yemek kaşığı kadar koyup, kapatıp, yuvarlayın.
- Yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Üzerine elinizle hafifçe bastırıp, yassılaştırın.
- Üzerlerini bir bıçak yardımı ile çarpı şeklinde kesin.
- Yumurta sarısı sürün ve çörek otu ile susam serpin.
- 180 derecede, önceden iyice ısınmış fırında, üzeri ve altı turuncu oluncaya kadar yaklaşık 30-35 dk. pişirin.
Yorumlar
Yorum Gönder