BASİT GÜZELDİR... :)Çok sevdiğim bir sözdür bu. "Simple is the best"... Sade güzeldir ya da basit en iyisidir. :)
Yemek zevki dergisi için klasik anne tarifleri hazırladığımı ve bu tarifinde onlardan biri olduğunu anlatmıştım size.
Hakikaten basit, kolay ama hemen hemen kimsenin hayır demeyeceği gayet nefis bir lezzet. :)
Şöyle bir geriye dönüp baktım da eskiden ne bol sabrım varmış yemek pişirme konusunda. Mesela arşivimdeki patates salatasına bir baktım. Aman Allahım! :)
Onu yaptığım da harcadığım sürede ortalama bir ev hanımı üç çeşit yemek, bir de pratik tatlı konduruverir sofraya vallahi. :))
Annem hep derdi, "ay Müge işin mi yok, altı üstü patates salatası işte, doğra, karıştır olsun bitsin"... :)
O bana, ben ona kızar dururduk.
Ama gel gelelim, yıllar geçti, ben yaşlandım, işlerim çok yoğunlaştı ve her şeyde olduğu gibi bu konuda da anacığımın sözüne geldim. :)
Artık benimde hemen her yemeğim çok pratik. İşten gelince hızlıca hazırlanıp yenen türden :)
Patates salatasının tek özelliği; sosunun patatesler sıcakken eklenmesi.
Bu yüzden adına ılık diyorum. Elbette sadece ılık olarak değil, soğuk olarak da servis edebilirsiniz.
Sosu ılıkken eklemek, sosun patateslerin içine iyice işlemesini sağlıyor ve bu da lezzetini katlıyor. :)
Patatesleri haşladıktan sonra soymak zor olduğu için, ben soyulmuş ve doğranmış şekilde buharda pişiriyorum. Buhar tencereniz yoksa -biraz vitamin kaybını göze alıp- :) kabuklarını soyup, doğradıktan sonra tuzlu suda haşlamanızı öneririm. Çünkü kabuklarını soyuncaya kadar geçen sürede patatesler biraz soğuyor ve sosu tam çekmiyor.
Patates olarak da mümkünse, taze, mini patates tercih edin derim.
Biber olarak kırmızı biber de kullanabilirsiniz, süslemek içinde kiraz domates ve ceviz ya da arzunuza göre salatalık vs. ile de süsleyebilirsiniz.
Misafirlerinize ılık olarak ikram etmek istiyorsanız, önerim; ayrı bir kapta salatayı, bir başka kapta sosu hazırlayın. İkram etmeden hemen önce patatesleri haşlayıp, hepsini servisten önce buluşturun. :)
Malzemeler (4 kişilik)- 8-10 Adet (taze, mini) Patates
- 3-4 Yaprak Kıvırcık
- 1 Adet Sivri Biber
- 2-3 Dal Taze Soğan
- 2-3 Dal Maydanoz
- 2-3 Dal Taze Nane
Sosu için;- 5-6 Yemek Kaşığı (1/2 çay bardağı) Sızma Zeytinyağ
- 1 Adet Limon Suyu
- Tuz-Karabiber
Yapılışı- Kıvırcık, biber, soğan, maydanoz ve naneyi yıkayıp, ince ince doğrayın, hepsini güzelce karıştırın.
- Patateslerin kabuklarını soyup, iri iri doğrayın. Mümkünse buharda ya da bol tuzlu suda haşlayın.
- Ayrı bir kapta sos malzemelerini karıştırın.
- Haşlanan patatese henüz çok sıcakken sosu gezdirin ama karıştırmayın.
- Patatesler biraz ılınınca, salatayı da ekleyip, güzelce karıştırın.
- Ilık ya da soğuk servis edin.
Yorumlar
Yorum Gönder