merhaba,
bu soğuk ankara sabahında sıcacık, mis gibi bir çorba ile merhaba....dünkü yazımda lezzetli bir haftasonu geçirdiğimi yazmıştım...bugünkü yazımda o lezzetli sofranın mimarı Liliya Hanımdan, yemeklerinden ve planlarından bahsetmek istiyorum...
Liliya hanım aslen Tataristanlı ve bir Türk beyle evli olduğu için 9 yıldır Türkiye'de yaşıyor...4 yaşında çok cici, çok güzel bir kızı var ve mutfak konusunda epey yetenekli....özellikle hamur işleri konusundaki becerisi tartışılmaz...ilerde bu becerisini paylaşabileceği küçük bir yer açma planı var...açarsa eminim lezzeti ile herkesi çekeceği bir yer olur...
mutfağı çok seven ben, hamur açma konusunda yeterli zaman bulamıyorum...ama bu hafta sonu çorbadan, ana yemeğe, tatlıya kadar her konuda bizim Türk mutfağında hamurun yerini tekrar anladım...kültürler, damak tadı nasılda ortak..Tataristan ve diğer Türk boyu ülkelerde yapılan pek çok yemeklerimiz aynı...
çorba için hazırlanıp ince, ince doğranmış hamurlar...ne kadar ince olursa o kadar iyidir diyor Liliya Hn ve gerçekten göründüğü gibi neredeyse şehriye inceliğinde hamurlar....
çorbanın ismi
TOKMAÇ ( erişte ) ÇORBASI
çorbanın içerisinde, ince hamur, küçük küp patates ve didilmiş tavuk vardı..
üzerine kıyılmış dereotu ve maydanoz ile servis yapılıyor, Tataristan da maydanozdan çok dereotu tüketilirmiş....
kat kat, beyaz ve mor lahana ile yapılmış salata, üzeri haşlanmış ve minik minik doğranmış yumurta ile süslenmiş...
veee bu da ana yemeğimiz...
Tatar Mantısı
diğer bütün Türk boyu Türkistan ülkelerinde de yapıldığı için her ülkede kendi ismini alıyor,
tencere çok ilginçti,
ilk katında su kaynıyor, üstünde 3 kat daha var
diğer katlar delikli ve buharın dolaşmasını sağlıyor,
benmari usulu ,yaklaşık 35-40 dk pişiriliyormuş
hamurun içinde minik doğranmış kuşbaşı et ve soğanların hepsi pişiyor, ne kadar sağlıklı bir yöntem
orjinali sade yendiği için öncelikle sade servis aldık...
sonrasında üzerine sarmısaklı yoğurt ve dereotu ile ...
görüntü nefis dimi.....bu şekilde yemek hazırlayan bir yer olsa kesin gidersiniz dimi?
Yorumlar
Yorum Gönder